Gerestaureerd en uitgebreid Hinszorgel Appingedam in gebruik genomen

Het Hinszorgel in de Nicolaikerk in Appingedam. beeld www.nicolaikerk-appingedam.nl

Het Hinszorgel in de Nicolaikerk in Appingedam (Groningen) is de achterliggende maanden gerestaureerd en uitgebreid. Op zondag 10 september wordt het instrument tijdens een feestelijke eredienst weer in gebruik genomen. Op vrijdagmiddag 15 september volgt de officiële overdracht.

Het orgel van Albertus Anthonie Hinsz stamt uit 1744. Hinsz maakte destijds gebruik van ouder pijpwerk. In de jaren 1967-1970 werd het orgel, waaraan diverse orgelbouwers in de loop van de tijd werkten, gerestaureerd door de firma Van Vulpen.

Tijdens de huidige restauratie, die werd uitgevoerd door de firma Reil uit Heerde, zijn onder andere ingrepen van de vorige restauratie weer gecorrigeerd. Tevens is het tweeklaviers instrument uitgebreid met een zelfstandig pedaal (vier stemmen). Adviseur bij de restauratie was Stef Tuinstra.

Op 14 oktober vindt in Appingedam de dertigste editie van het orgelconours van de Stichting Groningen Orgelland plaats. De jury wordt gevormd door Vincent Hensen (organist van het orgel), Jan Hage (organist van de Domkerk in Utrecht ) en Theo Jellema (orgeldocent Prins Claus Conservatorium Groningen).

De eigenaar van kerk en orgel, de protestantse gemeente Appingedam, neemt zondagmorgen 10 september (aanvang 9.30 uur) het orgel met een feestelijke dienst weer in gebruik. De overdracht op vrijdagmiddag 15 september (15.30 uur) heeft een officieel karakter.

Zondagmiddag 17 september wordt er op informele manier stilgestaan bij het vernieuwde Hinszorgel. Daarbij verzorgt cantor-organist Vincent Hensen op verschillende momtenten bespelingen.

De rest van het jaar vindt het zogenoemde Damster Hinsz-orgelfestival plaats, waarbij diverse concerten rond het Hinszorgel worden georganiseerd.

Meer informatie: www.nicolaikerk-appingedam.nl