Recensie: Vincent de Vries vanuit Amersfoort

2

Geregeld strijkt Vincent de Vries vanuit verre oorden neer in Nederland om hier te spelen en op te nemen. Onlangs verschenen twee cd’s, opgenomen op het Naberorgel in de Sint-Joriskerk in Amersfoort.

De eerste is als een concertprogramma: ”Fête-Dieu” en Toccata per organo van Andriessen omlijsten een veelheid aan stukken voor elk wat wils, variërend van een echte niemendaltoccata van Ernest Halsey tot Bachs grandioze Praeludium und Fuge in c, BWV 546.

Speler en orgel gloriëren in galanter werk als dat van Krebs. Diens Trio in Es bloeit in bescheiden maar heldere klanken, en dankzij het hoge tempo klinkt de ”Freu dich sehr”-fantasie werkelijk feestelijk, inclusief een prachtige solo. In lyrisch werk als ”Herr Jesu Christ” van Bach en de Aria van Flor Peeters remt het eigenzinnige rubatospel van De Vries de muzikale stroom. Registerkeuze, tempo en articulatie zijn niet steeds even logisch en consequent. De grote volumeschommelingen in de muziek van Bach werken onrust in de hand. De fuga opent zelfs met een enkele prestant!

De robuuste Naber ontplooit zich volledig op de tweede cd, met koraalwerk van Jan Zwart en Feike Asma. Sommige stukken benadert De Vries muzikaal-objectief. De boeiende Fantasie-Ouverture ”Dankt, dankt nu allen God” en ”O Heer, die daar des Hemels tente spreyt” van Zwart worden zeer geconcentreerd en strak neergezet, en dat doet ze merkbaar goed. Andere, vooral die van Asma, krijgen de meer gebruikelijke onbekommerd-emotionele aanpak. Jammer dat De Vries de holle en erg lange Toccata over Psalm 75 van Asma als slotstuk niet inruilde voor diens veel betere Psalm 42 of 138.

Vincent de Vries – St. Joriskerk Amersfoort; Excellent Recordings (ER 132318); € 14,95; bestellen: www.bestelmuziek.nu; Vincent de Vries speelt koraalbewerkingen van Feike Asma & Jan Zwart; Excellent Recordings (ER 132418); € 14,95; bestellen: www.bestelmuziek.nu

Fête-Dieu (Hendrik Andriessen)

Herr Jesu Christ, dich zu uns wend, BWV 709 (J.S. Bach)

Toccata, uit: Baroque Suite (Gordon Young)

Fantasie over "Wees gegroet, gij eersteling der dagen" (Feike Asma)

Postludium en Koraal "Alle roem is uitgesloten" (Jan Zwart)

Toccata en koraal over Psalm 75 (Feike Asma)