Recensie: Locatelli door Lisa Jacobs

Soms zet je een nieuwe cd op en roep je gelijk: Ja, dat is het! Die ervaring had ik bij de drie vioolconcerten van de van oorsprong Italiaanse componist Pietro Locatelli (1695-1764) gespeeld door de jonge Nederlandse violiste Lisa Jacobs.

Een cd waarop alles klopt: virtuositeit, gaafheid, timing, articulatie, zinsbouw, zuiverheid, passie en een uitstekende opname. Misschien is die passie wel de oorzaak van mijn enthousiasme. Het spel van Jacobs straalt aan alle kanten en ze weet haar ensemble, The String Soloists, daarin mee te nemen.

Luister alleen maar eens naar de inzet van Concert nummer 1 in D. De pittig aangezette akkoorden hebben precies de juiste lengte en de akoestiek van de Cunera­kerk in Rhenen doet de rest.

Het bijzondere van de in totaal twaalf viool­concerten die de in Amsterdam wonende Locatelli onder de naam ”L’Arte del Violino” uitgaf, is dat alle hoekdelen zijn voorzien van een capric­cio. Deze 24 stukken voegde hij toe om zijn kunnen te demonstreren. De berichten over zijn vioolspel zijn nogal verschillend: van „nog nooit een onzuivere noot gehoord” tot „krassend.”

Mocht het laatste waar zijn, dan verslaat Lisa Jacobs in de vertolking van de drie concerten die ze op deze cd speelt haar voorbeeld met stok­lengtes. Haar spel is van een haast bovenaardse schoonheid en munt uit in beheerste toon­vorming en een fijn­zinnig vibrato. Zij weet van deze halsbrekende caprices muziek te maken op een manier die ver uitgaat boven hun louter virtuoze karakter.

Het wachten is op de andere negen concerten. Of misschien horen we de caprices van de Italiaan Niccolo Paganini nog eens van haar…

L’Arte del Violino – Locatelli – Violin Concertos – Lisa Jacobs – The String Soloists; Cobra Records (0054); € 19,95; www.lisajacobs.nl

Andante

Uit: Vioolconcert nummer 4 in E

Allegro

Uit: Vioolconcert nummer 1 in D

Andante

Uit: Vioolconcert nummer 4 in E