Recensie: Kurios Klarinetkwartet

Liefhebbers van de klarinet weten hoe veelzijdig dit instrument is. De klank –van rond en week tot schel en doordringend– is bijzonder expressief. Daarvan zijn in de kamermuziek- en orkestliteratuur talloze voorbeelden aan te voeren. Maar ondanks de populariteit van de klarinet ontstond het klarinetkwartet eigenlijk pas aan het begin van de twintigste eeuw. En nog heeft het lang niet de populariteit bereikt die het strijkkwartet al twee eeuwen heeft.

Dat is zeker niet te wijten aan het Kurios Klarinetkwartet, dat zich op deze cd een vurig pleitbezorger toont van speciaal voor klarinetkwartet geschreven composities. Zo schreef Jurriaan Andriessen in 1985 zijn klarinetkwartet voor het inmiddels opgeheven Nederlands Klarinetkwartet. We horen hier de cd-première. Dit werk is het oudste, maar opvallend genoeg wel het modernst klinkende op deze cd. Andriessens kwartet zit vol dissonanten, onverwachte invallen en stemmingswisselingen. Daarbij houdt hij overigens nog wel vast aan de klassieke vorm. Henk Tromps klarinetkwartet dateert uit 2014. Tromp schreef het voor het Kurios Klarinetkwartet. Het driedelige werk biedt hoorbaar veel spelplezier. Het is prettige, goed geschreven muziek, maar niet heel origineel. Tot slot volgt het klarinetkwartet van Frank den Herder uit 2004. In het tweede deel, Tempo Blues, laat Den Herder horen dat de klarinet ook in jazz en blues een belangrijke rol wordt toebedeeld.

Belangrijk is ten slotte dat het Kurios Klarinetkwartet duidelijk maakt hoe veelzijdig de klarinettenfamilie is, door de inzet van steeds andere combinaties. En dat doen deze vier musici bovendien zonder meer enthousiast en vakkundig!

Triple Dutch – Kurios Klarinetkwartet; Kurios (002.2015); € 17,50; www.kuriosklarinetkwartet.nl

Allegro, uit: Clarinet Quartet

Jurriaan Andriessen (1925-1996)

Allegro, uit: Clarinet Quartet no. 2

Henk Tromp (1935)

Tempo Blues, uit: Clarinet Quartet

Frank den Herder (1952)