Recensie: Evan Bogerd in de Sint-Bavo Haarlem

Een debuut met grote orgelwerken van Sigfrid Karg-Elert, Max Reger en Daan Manneke, plus een koraal en twee variaties over ”Wenn wir in höchsten Nöten sein” van Bach.

Ga er maar aan staan. Evan Bogerd, masterstudent bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, draait er zijn hand niet voor om. Indrukwekkend hoe hij het Müllerorgel in de Haarlemse Sint-Bavo naar zijn hand zet. Regers koraalfantasie over ”Ein feste Burg” is voor mij het onbetwiste hoogtepunt van de cd. Met grote klasse zet Bogerd, sinds 1 januari organist van de Stefanuskerk te Hasselt, deze imposante fantasie over het Lutherlied neer. Dat geldt niet minder voor Regers koraalfantasie over ”Alle Menschen müssen sterben”. Alle gemurmel over de vraag of voor deze koraalfantasieën het Müllerorgel wel een geschikt instrument is kan wat mij betreft de prullenbak in. Ook ”Wachet auf” en Pastel III van Karg-Elert klinken met verve. Zowel bij Karg-Elert als bij Reger worden enorme fortissimi afgewisseld met prachtige solostemmen waarmee de tekst van de liederen wordt ingekleurd. Voor Daan Mannekes ”Ligatura” vragen de oren een andere luisterstand. Wie zich ervoor openstelt ontdekt fragmenten van Messiaen, Franck, Mendelssohn, Sweelinck, Manneke zelf en meer herkenbaar Psalm 8. Manneke verbindt ze op eigentijdse wijze aan elkaar (verbinden = ligatura). Hij schreef het stuk in 2015 ter gelegenheid van het jubileum van Jos van der Kooy als stadorganist van Haarlem. Ook de Bachkoralen zijn bij Bogerd in vertrouwde handen: fraai gearticuleerd met mooie uitkomende stemmen. De Hasseltse speelman is een topper.

Johann Sebastian Bach, Max Reger, Sigfrid Karg-Elert, Daan Manneke; Evan Bogerd, Sint Bavo Haarlem; JQZ Muziekproductions; TURE 201516; € 18,50.

"Wenn wir in höchsten Nöten sein" (BWV 432), J.S. Bach

Choral-Improvisation "Wachet auf, ruft uns die Stimme", Sigfrid Karg-Elert

Ligatura, Daan Manneke