Edison Oeuvreprijs 2016 voor Bernard Haitink

Bernard Haitink. beeld RD, Henk Visscher

De Edison Klassiek Oeuvreprijs 2016 gaat dit jaar naar Bernard Haitink (87), meldt de Edison Stichting.

Haitinks leven in de muziek omspant ruim zes decennia, waarin hij vruchtbare relaties aanging met verscheidene orkesten en gezelschappen, weerspiegeld in onder meer veertien eerder toegekende Edisons.

Juryvoorzitter Mischa Spel: „87 is hij, maar wat zegt dat eigenlijk? In het geval van dirigent Bernard Haitink is leeftijd slechts een aanbeveling. Als dirigent is hij nog volop actief op het allerhoogste niveau. Ook dit seizoen leidt hij wereldorkesten als de Berliner Philharmoniker, het orkest van de Bayerische Rundfunk, het LSO, Chamber Orchestra of Europe, Tonhalle Orchestra Zürich en de orkesten in Chicago en Boston.”

„Het zal een mengeling zijn van het vak niet los kunnen laten en het gevoel dat je nog iets te geven hebt”, zei Haitink recent in een interview met de NRC.

Volgens Spel waren de vergaderingen van de jury over de oeuvreprijs dit jaar kort, om niet te zeggen: non existent. „De prijs kon alleen maar naar Bernard Haitink gaan.” Zondag 27 november zal Bernard Haitink zijn Edison in ontvangst nemen tijdens de live uitzending van Podium Witteman op NPO2.