Drie kandidaten in de strijd om de Sweelinck-Mullerprijs

Sweelinck. beeld Gemeentemuseum Den Haag

In het Orgelpark in Amsterdam strijden drie kandidaten zaterdagavond 28 april om de Sweelinck-Mullerprijs.

Het gaat om Laurens de Man (24) uit Utrecht, Arjan Veen (25) uit Woudenberg en Leendert Verduijn (21) uit Bodegraven.

De drie jonge organisten brengen op de orgels van het Orgelpark een programma ten gehore dat zij eerder in een gesprek met de jury hebben toegelicht. In dat gesprek hebben zij ook hun argumentatie voor hun programma toegelicht. „In het eindoordeel van de jury speelt de mate waarin de kandidaten zich in dat gesprek een ambassadeur van het orgel hebben getoond, een belangrijke rol”, aldus het persbericht.

De jury bestaat uit dirigent Ed Spanjaard, Orgelparkprogrammeur Johan Luijmes en voorzitter Theo Tobé.

Laurens de Man gaat uit van de thema’s licht-donker en leven-dood en benadert het orgel beurtelings als „een religieus instrument, een improvisatie-instrument, als transcriptie-instrument, een klankmachine, een instrument met een ongelofelijk rijke geschiedenis.”

Veen onderzoekt de dialoog in de muziek aan de hand van „het gregoriaans in de Frans-symfonische orgelmuziek.”

Verduijn stelt de componist centraal, in zijn geval Edvard Grieg, die onder andere het uitgangspunt vormt voor een uitvoering voor orgel en een ander instrument (orgel+), een transcriptie en een improvisatie.

De winnaar van de Sweelinck-Mullerprijs ontvangt een geldbedrag en krijgt bovendien de gelegenheid op 21 juli een presentatieconcert te geven tijdens het Internationaal Orgelfestival in Haarlem op het orgel van de Philharmonie of van de Grote of Sint-Bavokerk. De officiële prijsuitreiking vindt dan plaats.

De Sweelinck-Mullerprijs, die wordt toegekend door de Stichting J. P. Sweelinckprijs en het Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds, is een aanmoedigingsprijs voor musici die een bijzonder orgelprogramma presenteren.

Eerder wonnen onder anderen Hugo Bakker (2014), Bert Matter (2012), Reitze Smits (2010) en Jacob Lekkerkerker (2009) de prijs.

De concoursavond begint om 20.15 uur. De toegang bedraagt 15 en 9 euro.

Bekijk het programma van de drie organisten op www.orgelpark.nl