Drie finalisten Schnitger Orgelconcours Alkmaar bekend

Het hoofdorgel in de Grote Kerk in Alkmaar. beeld RD, Henk Visscher

Vittorio Vanini (Italië), Freddie James (Verenigd Koninkrijk) en Victor Baena de la Torre (Spanje) spelen vrijdag 28 juni de finale van het dertiende Internationaal Schnitger Orgelconcours in Alkmaar.

Dat maakte de organisatie dinsdag 25 juni bekend. De drie jonge organisten kwamen bovendrijven uit tien deelnemers aan het internationale concours. Deze tien, onder wie één Nederlander (Gerwin Hoekstra), waren in een voorronde geselecteerd door een jury bestaande uit Pieter van Dijk, Tjeerd van der Ploeg en Frank van Wijk.

De eerste ronde van het concours, waarbij gespeeld wordt op de orgels in de Grote Sint-Laurenskerk en de Kapelkerk in Alkmaar, vond vrijdag 21 en zaterdag 22 juni plaats. Zes deelnemers mochten vervolgens door naar de tweede ronde, die dinsdag 25 juni plaatsvond. Daar werd bepaald welke drie deelnemers zich plaatsten voor de finale.

De jury van het prestigieuze concours wordt gevormd door Martin Böcker (Duitsland), Bernard Foccroulle (België), Krzysztof Urbaniak (Polen), Bas de Vroome (Nederland) en Wolfgang Zerer (Duitsland).

Tijdens de finale moeten Vanini, James en Baena de la Torre muziek van Sweelinck, Bach en Piet Kee vertolken op het Van Covelensorgel en het Van Hagerbeer/Schnitgerorgel in de Alkmaarse Grote Kerk.

De finale, die voor het publiek toegankelijk is, begint vrijdagavond om 19.30 uur. De verrichtingen van de deelnemers is voor het publiek op een scherm te volgen.

Het Internationaal Schnitger Orgelconcours maakt onderdeel uit van het tweejaarlijkse Orgel Festival Holland, dat deze keer van 21 juni tot en met 28 juni in Alkmaar plaatsvindt.

Meer informatie: orgelfestivalholland.nl