Dirigent Bouwe Dijkstra overleden

Bouwe Dijkstra. beeld Facebook

Dirigent Bouwe R. Dijkstra (1945) uit Roden (Drenthe) is zondag 19 maart na een ernstige ziekte overleden.

Dat melden diverse media maandag. Dijkstra werd bekend als de oprichter van jongenskoren naar Engels voorbeeld, waaronder het Roder Jongenskoor, het Martini Jongenskoor Sneek en het Kampen Boys Choir.

Dijkstra stond in 1985 aan de wieg van het Roder Jongenskoor. In 2000 richtte hij ook de Roden Girl Choristers op. Aan beide koren gaf hij tot 2006 leiding.

In 1995 richtte Dijkstra, met Dirk S. Donker, in Friesland het Martini Jongenskoor Sneek op. In 2002 stond hij samen met Henk Stoel aan de wieg van het Kampen Boys Choir, waarvan hij tot 2011 dirigent was.

In Roden startte de dirigent in ruste in 2012 de Koor en Solozang Academie (KSA), een praktijkgerichte opleiding voor zangers vanaf 7 jaar.

Op de Facebookpagina van Dijkstra is maandag onder de titel ”The Last Trumpet” een afscheidsbrief van de dirigent gepubliceerd. Daarin schrijft deze onder andere: „Met hard werken samen muziek zo goed mogelijk laten klinken met de mogelijkheden die ik had: dat is altijd mijn streven geweest. Dirigent zijn was mijn functie, koorleider mijn vak.”

Het Roder Jongenskoor schrijft maandag op zijn site Dijkstra dankbaar te zijn „voor de inzet en passie waarmee hij zijn ideaal waarmaakte in Noord Nederland. Wij koesteren de waarde van het pionierswerk dat hij verrichtte en bouwen er nog altijd zorgvuldig en met passie op voort.”

In de Martinikerk in Groningen wordt vrijdag de rouwdienst gehouden.

---

Lees ook: “Niks puurder dan een jongensstem” (RD 22-10-2007)

Lees ook: Geroerd door jongensstemmen (RD 10-06-2002)

Lees ook: ,,Hé, de cantores lopen een kwartier achter” (RD 03-03-1995)