Concertgebouw kondigt reorganisatie aan wegens corona

beeld RD

Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam ziet zich, vanwege de financiële gevolgen van de coronapandemie, genoodzaakt een reorganisatie door te voeren, „om de continuïteit van het gebouw veilig te stellen.”

Dat meldde de concertzaal vorige week. Het Concertgebouw heeft met het oog daarop een adviesaanvraag ingediend bij de ondernemingsraad.

„Het Concertgebouw houdt rekening met een terugval van de inkomsten en ziet zich genoodzaakt om alle kosten te verlagen, waaronder ook arbeidskosten”, aldus het persbericht. De concertzaal verwacht, ondanks de overheidssteun, een verlies van circa 3,5 miljoen euro in 2020. „Als de beperkende overheidsmaatregelen als gevolg van corona ook in 2021 van kracht moeten blijven, lopen de verliezen verder op”, aldus de zaal.

Na het advies van de ondernemingsraad neemt de directie van het Concertgebouw een definitief besluit omtrent de voorgenomen maatregelen. Op dit moment kan de de concertzaal nog niets zeggen over de omvang van de bezuinigingen en de aantallen arbeidsplaatsen die verloren zullen gaan.

Het Concertgebouw kent meer dan 900 activiteiten per jaar –waarvan bijna 80 procent concerten– met ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen.

Sinds de oprichting is het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Het Concertgebouw genereert circa 95 procent van zijn inkomsten zelf; zo’n 5 procent komt via subsidies binnen.