Reformatieherdenking in Gouda

Interieur kerkgebouw gereformeerde gemeente van Gouda. beeld RD, Anton Dommerholt

Op zaterdag 22 oktober vindt in het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Gouda een reformatieherdenking plaats. Dat gebeurt met de uitvoering van cantate BWV 150 ”Nach Dir Herr, verlanget mich” van de Duitse componist Johann Sebastian Bach (1685-1750).

Uitvoerenden zijn vocaal ensemble ”Nieuwe Gouwe” en het instrumentaal ensemble Intermezzo onder leiding van Leo Mauritz. Het orgel wordt bespeeld door Gerben Budding, die het werk ”Ein feste Burg” van de Duitse componist Max Reger (1873-1916) ten gehore zal brengen.

Cantate BWV 150 wisselt koren op teksten uit Psalm 25 af met aria’s en solistische delen op vrije berijmde verzen. De oud-testamentische psalmist geeft uitdrukking aan het verlangen van de mens die, omringd door lachende vijanden, met zijn voeten verstrikt in netten, naar God hunkert.

De roomskatholieke laat-romanticus Reger was een groot bewonderaar van Bach. Via zijn lutherse vrouw maakte hij kennis met de protestantse liederenschat. ”Ein feste Burg” is de meest barokke van de zeven koraalfantasieën voor orgel die Reger schreef.

De avond in Gouda begint om 20.00 uur. Voorafgaand, om 19.00 uur, wordt een toelichting gegeven op cantate en orgelwerk. De opening en meditatie van de avond wordt verzorgd door ds. W.A. Zondag. ​Er is een collecte voor de onkosten.

Meer informatie: www.gergemgouda.nl