Hayo Boerema in de Laurenskerk Rotterdam

Organist Hayo Boerema. beeld Hiba Vink

Op zaterdagmiddag 4 augustus geeft Laurensorganist Hayo Boerema om 16.00 uur een concert, waarbij hij eerst het transeptorgel laat horen en vervolgens het hoofdorgel. Op het transeptorgel speelt hij werken van Sweelinck, Scheidemann, Reincken, Bach en Jean Langlais. Op het hoofdorgel pakt hij uit met Grande Pièce Symphonique opus 17 van César Franck.

Boerema: „De Laurenskerk heeft rijke traditie aan orgelconcerten, met name sinds Hendrik de Vries. Ook na de oorlog na de oplevering van het transeptorgel waren de orgelconcerten zo ongeveer het enige culturele uitje in de stad, zo vertelde laatst een oude getrouwe mij. En na de oplevering van het grote orgel kreeg de orgelserie weer een enorme impuls. Het is ons er veel aan gelegen die traditie hoog te houden.”

Het concert van Boerema op 4 augustus maakt deel uit van een nieuwe serie zaterdagmiddagconcerten in de Laurens, vertelt Boerema. „We hebben speciaal voor de orgelliefhebbers die liever niet op zondag naar een concert gaan een nieuwe serie opgezet: op 4 zaterdagmiddagen om 16.00 uur. Geregeld kreeg ik te horen dat het zo jammer was dat er geen concerten doordeweeks zijn. Welnu, dat kan ik dan bij deze krachtig ontkennen :-)”.

Speciaal aan de zaterdagmiddagconcerten is dat ook het transeptorgel wordt ingezet. De eerste helft van het concert vindt plaats op het transeptorgel, de tweede helft op het grote orgel. De toegangtickets van € 2 zijn alleen verkrijgbaar op de dag zelf voor aanvang van het concert.

Op zaterdagmiddag 21 juli speelde Klaas Stok het eerste concert in de zaterdagmiddagserie. Op zaterdag 28 juli speelt Jan Jansen en op zaterdag 11 augustus Gerben Mourik.

De Laurenskerk is tevens begonnen met een reeks orgelavonden voor amateurs: op zes vrijdagen in de zomer krijgen amateurs van 17.00 tot 22.00 de gelegenheid om te spelen. Voor deze zomer zijn de avonden intussen volgeboekt.