Harpconcert Museum Elburg door Regina Ederveen

Regina Ederveen. beeld Regina Ederveen
2

Op donderdag 9 augustus geeft de harpiste Regina Ederveen een concert in de kapel van Museum Elburg, als laatste in een reeks van drie. Eerdere concerten vonden plaats op 26 juli en 2 augustus.

Sinds kort heeft de harpiste een Érard-dubbelpedaalharp uit 1819 in haar bezit. Het instrument is gebouwd in Londen voor Miss Broadwood, dochter van een bekende pianobouwer uit die tijd.

Velen kennen de naam Érard alleen van oude piano’s, maar Sébastien Érard werd ook beroemd als uitvinder van de dubbelpedaalharp, met een mechaniek dat de harp veel meer mogelijkheden gaf. Sindsdien werd het instrument serieus genomen als concertinstrument en gingen componisten de harp gebruiken in het orkest.

Érard had twee vestigingen in Europa: in Parijs en in Londen. Ederveen: „In elk Engels landhuis stond wel een Érard-pedaalharp. In het kasboek van de firma kun je lezen hoe op 23 juni 1819 een dubbelpedaalharp werd verkocht aan de familie Broadwood. De kolom van deze harp heeft versieringen die je bij geen enkel ander exemplaar aantreft. Waarschijnlijk ben ik de enige ter wereld met zo’n harp. En wat leuk is: er hoort ook een engel bij, die sinds 1819 bovenop de kolom zit.”

Het mooie houtsnijwerk van de kolom komt waarschijnlijk vanwege de romantische gevoelens die Pierre Érard koesterde voor de dochter van Broadwood. Brieven van Pierre uit die tijd bevestigen dat. Het huwelijk ging echter niet door. Hoe de harp van Londen naar Nederland kwam, is onbekend.

Museum Elburg is gevestigd aan de Jufferenstraat 8 in Elburg. Het concert begint 15.30 uur, de zaal is een halfuur eerder open. Toegang € 9,50 (t/m 12 jr. € 7,50). Kaarten bij het Museum, 0525-681341 of reserveren via info@museumelburg.nl. Vooraf aan het concert kan het museum met korting worden bezocht. De normale toegangsprijs van € 6,- wordt in deze combinatie gereduceerd naar € 4,-.