Christiaan Ingelse krijgt bij afscheid gouden insigne VKB

Christiaan Ingelse hield na afloop een toespraak. beeld RD
2

Christiaan Ingelse heeft zaterdagmiddag 30 juni met een feestelijk concert afscheid genomen als organist van de Sint-Jan in Gouda. Hij kreeg bij die gelegenheid het gouden insigne van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer (VKB) van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) uitgereikt.

Ingelse (70) speelde bij wijze van afscheid op het Moreauorgel een concert met werken van Bach, Franck en zichzelf.

Hij opende met Bachs Toccata, Adagio en Fuga, BWV 564. Vervolgens klonk van de Thomascantor diens uitgebreide koraalbewerking over ”Allein Gott in der Höh sei Ehr”, BWV 663.

Vervolgens vertolkte Ingelse Choral II van César Franck. Doordat de bezoekers via een groot scherm voor in de kerk mee konden kijken, was het zichtbaar hoeveel werk de beide registranten bij deze compositie hadden.

Voordat de organist zijn laatste stuk speelde, klonk via de luidspreker eerst het carillonthema dat Maria Blom ooit schreef voor de beiaard van het Goudse stadhuis. Vervolgens speelde Ingelse zijn zesdelige Goudse Suite, die hij baseerde op het carillonthema. Na een ”Entrée” kwam ”Het klokje van Gouda”. Vervolgens ”Vogelgekwetter”, waarbij Ingelse met een viervoetsfluit het tjilpen en snateren van vogels imiteerde. Na het onderdeel ”Wegdromen” combineerde de organist het thema van het carillon met de melodie van Psalm 134: „Dat ’s Heeren zegen op u daal’.” Hij lichtte dat toe in het programmaboekje: „Ook de stad Gouda kan immers niet zonder.” Met een wervelende finale werd de Goudse Suite afgesloten.

Ingelse, die sinds 1988 hoofdorganist was van de Sint-Jan, werd na afloop toegesproken door burgemeester Schoenmaker van Gouda. Die herinnerde eraan dat hij vorig jaar om deze tijd ook in de Sint-Jan stond, toen Ingelse werd benoemd tot stadsorganist van Gouda. Volgens Schoenmaker zijn Ingelse en de Sint-Jan een „prachtige combinatie” geworden. De organist heeft volgens hem zijn rol „met verve” vervuld. „Een muzikaal icoon neemt afscheid.”

A. van der Schoot van het college van kerkrentmeesters van de protestantse kerk in Gouda reikte Ingelse het gouden insigne van de VKB uit. Hij noemde de „hang naar het schone” van de organist en diens liefde voor het Duitse en Engelse kerklied. „Een veelzijdig mens”, zo besloot Van der Schoot.

Zondagmorgen 1 juli speelt Ingelse zijn laatste dienst als hoofdorganist van de Sint-Jan. Hij blijft als organist betrokken bij de protestantse gemeente van Gouda.

Zondagmiddag speelt de opvolger van Ingelse, Gerben Budding, zijn eerste dienst in de Sint-Jan. Budding speelde vrijdagavond 29 juni zijn afscheidsconcert als organist van de Grote Kerk in Gorinchem.