Concertino zingt cantate ”Licht der wereld”

Kleinkoor Concertino onder leiding van Martin Zonnenberg nam de cantate ”Licht der wereld” van Zonnenberg op.

Zonnenberg over het stuk: „Al jaren was ik van plan een groter werk te schrijven voor koor, solisten en orkest met als titel ”Licht der wereld”. Na een concert vertelde ik ds. Wim Kok van mijn plannen en enkele dagen later had ik de tekst in huis en kon ik beginnen. Althans, dat dacht ik. De ouverture liet op zich wachten maar werd uiteindelijk een serie lange, donkere noten, open akkoorden; de ledigheid van vóór het licht... Pas nadat de schepping van het licht is bezongen, wisselen toonsoorten zich snel af, overal is licht! De cantate bestaat uit dertien delen; van de schepping tot het eeuwig licht. Soms verstild en meditatief, op andere momenten heel uitbundig. De cantate sluit af met een expressief ”Amen”.

Het stuk wordt uitgevoerd door kleinkoor Concertino, dat dertig leden telt en sinds z’n oprichting in 2009 onder leiding van Zonnenberg zingt. Aan de cd-opname werkten verder mee: Jacob Schenk (tenor), Jaap Kramer (bas), Marjolein de Wit (fluit), Anja van der Maten (hobo), een strijkensemble, André van Vliet (piano) en Joost van Belzen (orgel).

De opname werd gemaakt in de Grote Kerk van Sliedrecht.

Cantate ”Licht der wereld” – Kleinkoor Concertino o.l.v. Martin Zonnenberg; Interclassic Music (ICM 217019); € 15,-; bestellen: www.interclassicmusic.nl

En zie, er was licht (intermezzo en duet)

Vol majesteit sprak God een woord (koor)

Als straks het Licht der wereld komt (finale)