Budding speelt Litaize en Langlais

Speeltafel van het orgel in Zevenbergen. Beeld Wim van Vossen sr. Wim van Vossen sr.

Gerben Budding, organist van het Bätz/Witte-orgel in de Grote Kerk te Gorinchem, nam een selectie op uit het orgelwerk van de twintigste eeuwse componisten Gaston Litaize en Jean Langlais.

De cd Arches (Oeuvres Choisies Pour Orgue) is uitgevoerd op de orgels van de Propsteikirche Sankt Gangolf te Heinsberg (D) en de Heilige Bartholomeuskerk te Zevenbergen (NL). „De keus is gevallen op twee onbekende orgels die, hoe verschillend ook, een adequate vertolking van dit repertoire mogelijk maken”, schrijft Budding in het booklet.

Gaston Litaize werd op 11 augustus 1909 geboren in een dorpje in de Vogezen. Al jong kreeg hij een ziekte die blindheid tot gevolg had. Ook zijn tijdgenoot Jean Langlais, die twee jaar eerder was geboren in een dorpje in de buurt van de beroemde Mont Saint Michel, werd op jonge leeftijd blind.

Litaize was een groot orgelvirtuoos en een gevierd concertorganist. Langlais geldt als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de 20ste eeuwse Franse orgelmuziek. Hij zette een roemrijke orgeltraditie voort, die gekoppeld was aan de Parijse Ste.-Clothilde. Zijn orgelcomposities en zijn improvisatiekunst liggen in de lijn van zijn voorgangers Franck, Pierné en Tournemire. Beide musici overleden in 1991.

ARCHES (Oeuvres Choisies Pour Orgue), orgelwerken van Gaston Litaize (1909-1991) en Jean Langlais (1907-1991), Gerben Budding bespeelt de orgels van de Propsteikirche Sankt Gangolf te Heinsberg (D) en de Heilige Bartholomeuskerk te Zevenbergen (NL); (VDG 20140530); € 15,- inclusief verzendkosten, te bestellen via www.gerbenbudding.nl/contact

Incantation pour un jour Saint

Jean Langlais (1907-1991)

Pièce en trio (Deux Trios pour Orgue, no. 2)

Gaston Litaize (1909-1991)

Arches (Fantaisie pour Orgue)

Gaston Litaize