Bethabara Voorthuizen krijgt orgel van Klop

Het Kloporgel in kerkelijk centrum Bethabara in Voorthuizen. Beeld Diederik Blankesteijn Diederik Blankesteijn
2

Kerkelijk centrum Bethabara in Voorthuizen neemt vrijdag 31 oktober een orgel van Gerrit C. Klop in gebruik.

Dat meldt Diederik Blankesteijn, een van de organisten van hervormd Voorthuizen. Het orgel –het eerste dat Gerrit C. Klop maakte– werd in 1988 gebouwd voor de Maranathakerk in Driebergen. Die kerk is al enige jaren geleden gesloten.

Vorig jaar heeft de hervormde gemeente van Voorthuizen het orgel gekocht. Het instrument is overgeplaatst door orgelbouwer Henk Klop (Garderen) en door hem ook uitgebreid met vier nieuwe pedaalregisters. Het instrument telt nu zeventien stemmen. Ook is het orgel wit geschilderd.

Enkele jaren geleden heeft kerkelijk centrum Bethabara, waar zondags drie diensten worden gehouden, een nieuwe en grotere kerkzaal gekregen, waarin het oude orgel, gebouwd door de firma L. Verschuren in 1979, niet meer voldeed. Daarnaast kampte het oude orgel met ernstige technische problemen.

Het Kloporgel zal tijdens de ingebruikname op hervormingsdag worden bespeeld door Hendrikus Jonker, Hans Mulder, Gert van Hoef en Diederik Blankesteijn, allen organisten van de hervormde gemeente te Voorthuizen.