Bernard Haitink een van de vervangers Gatti

Eredirigent Bernard Haitink (89). beeld ANP, Kippa Evert Elzinga
2

Onder anderen eredirigent Bernard Haitink gaat bij het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO) de gaten opvullen die zijn ontstaan door het recente ontslag van zijn collega-dirigent Daniele Gatti. De chef-dirigent van het orkest werd vorige week weggestuurd na beschuldigingen van wangedrag tegenover vrouwen.

De 89-jarige Bernard Haitink dirigeert concerten tijdens Robeco SummerNights (29 augustus) en het Lucerne Festival (6 september). Het programma is voor de gelegenheid veranderd in Mahler 9.

Haitink dirigeerde het orkest met Mahler 9 in juni ook al. Na zo’n concert kwam hij ten val en moest hij een tijdje herstellen.

Thomas Hengelbrock doet vrijdag de RCO Opening Night. Manfred Honeck neemt de concerten over op 23 augustus en op 3, 4 en 5 september. Kerem Hasan neemt het concert RCO meets Cyprus op 1 september voor zijn rekening.

Het plotselinge ontslag van Gatti stelt het orkest voor grote problemen, omdat concerten altijd lang van te voren worden geregeld en musici ook ruim van te voren bezet zijn.

Lees ook:

Klik hier voor het bericht op de website van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Koninklijk Concertgebouworkest ontslaat dirigent Gatti (rd.nl, 03-08-2018)