Bekende Amerikaanse organist beschuldigd van seksueel misbruik

James David Christie. beeld Wikipedia

De internationaal bekende Amerikaanse organist en pedagoog James David Christie heeft ontslag genomen bij zijn functies in Massachusetts en Ohio na beschuldigingen van seksueel misbruik door een groep voormalige studenten.

Dat meldde Orgelnieuws.nl op basis van berichtgeving in The Boston Globe vrijdag 24 augustus.

Christie (66), die gezien wordt als een van de belangrijkste organisten van zijn generatie, was als artist-in-residence werkzaam aan het College of the Holy Cross in Worcester (Massachusetts). Ook was hij als orgelprofessor en hoofd van de orgelafdeling verbonden aan Oberlin College and Conservatory (Ohio). Christie speelde jarenlang met het Boston Symphony Orchestra. Internationaal was hij bekend als concertorganist en jurylid van orgelconcoursen, waaronder in 2014 en 2017 de International Organ Competition Jan Pieterszoon Sweelinck in Amsterdam. De organist gaf in Nederland concerten in onder andere Alkmaar (Grote Kerk), Den Haag (Grote Kerk) en Haarlem (Sint-Bavokerk). In 2012 verzorgde hij, als eerste Amerikaanse organist, tijdens de 49e editie van het Internationaal Orgelfestival Haarlem masterclasses over Bachs orgelmuziek.

De groep oud-studenten waarschuwde de president van het College of the Holy Cross, Philip L. Boroughs, begin deze maand in een brief voor Christie, die volgens hen „een onmiddellijk gevaar voor de studenten op jullie campus” is.

„Verschillenden van ons zijn seksueel misbruikt door prof. Christie toen we student aan Holy Cross waren”, aldus de oud-studenten. „Holy Cross heeft het wangedrag van prof. Christie mogelijk gemaakt en heeft nu een verantwoordelijkheid om zo snel mogelijk te reageren op ons verhaal.”

De colleges in Worcester en Oberlin hebben Christie direct na de beschuldigingen op non-actief geplaatst, om de aantijgingen te kunnen onderzoeken. Vervolgens nam de organist zelf ontslag bij beide instellingen.

In interviews met The Boston Globe schetsen voormalige leerlingen van Christie een constant patroon van seksuele intimidatie door de organist. Hij gebruikte volgens hen zijn status om hen te manipuleren. De studenten spreken van een „seksueel geladen sfeer” bestaande uit schunnige opmerkingen, grote hoeveelheden alcohol en ongewenst contact gedurende de periode 1994 tot 2017.