Afsluitend symposium onbekende psalmen in Tholen

Onbekende psalmen
Onbekende psalmen in Tholen. Foto RD, Anton Dommerholt Anton Dommerholt
5

THOLEN – In de Grote Kerk van Tholen vindt op zaterdagmiddag 8 juni een afsluitend symposium rond de onbekende psalmen plaats.

Klik hier voor het dossier ”Onbekende psalmen”

Klik hier voor het dossier ”Onbekende psalmen toegelicht”

De middag wordt georganiseerd door het Reformatorisch Dagblad (RD) en opnamebedrijf Excellent Recordings uit Nunspeet, dat van de middag een opname zal maken.

Het symposium is een vervolg op het symposium dat het RD april vorig jaar in Amersfoort organiseerde. Toen werden twaalf onbekende psalmen gezongen. Een van de sprekers, ds. C. Hogchem uit Genemuiden, deed daar het voorstel om het probleem van de onbekende psalmen in een breed gedragen initiatief grondig aan te pakken door met elkaar in dezelfde periode dezelfde psalmmelodieën te gaan oefenen.

Het RD startte vervolgens in september vorig jaar een tweewekelijkse rubriek waarin 22 onbekende psalmen voor het voetlicht worden gehaald. De serie loopt begin juni af. Tijdens het symposium in Tholen staan de tien behandelde psalmen die in Amersfoort nog niet gezongen zijn op het programma: de Psalmen 11, 12, 28, 44, 58, 59, 83, 114, 120 en 129. Twee ervan worden ritmisch gezongen, één psalm klinkt in z’n geheel.

De organisten Peter Eilander en Eric Quist zullen op het Van Damorgel in de Thoolse Grote Kerk de samenzang begeleiden. Eilander is organist van de hervormde Eben-Haëzerkerk in Apeldoorn. Quist is als kerkorganist verbonden aan de gereformeerde gemeente van Tholen.

De predikanten ds. M. van Kooten (hervormd Elspeet) en ds. D. W. Tuinier (gereformeerde gemeente Aagtekerke) zullen een referaat houden over respectievelijk twee onbekende gouden kleinoden van David (Psalm 58 en 59) en twee onbekende liederen Hamaälôth (Psalm 120 en 129).

De middag begint om 14.30 uur. De toegang is vrij. Aanmelden via www.erdeeservice.nl/symposium is gewenst.