Adriaan Hoek wint Internationaal Schnitger Orgelconcours

De drie prijswinnaars (v.l.n.r.): Manuel Schuen, Megumi Hamaya en Adriaan Hoek. Beeld Jan Zwart Jan Zwart
2

Adriaan Hoek heeft vrijdag 3 juli in Alkmaar het elfde Internationaal Schnitger Orgelconcours gewonnen. Hij kreeg niet alleen cum laude de eerste prijs, ook de publieksprijs was voor hem.

Dat meldt Jan Zwart op Facebook. Hoek voerde het ”Offertoire sur les Grands Jeux” (1996) van Daan Manneke op overtuigende wijze uit. De eerste prijs (de ”Schnitgerprijs”) bedraagt 5000 euro. De publieksprijs heet de ”Izaak Kingmaprijs”.

De tweede prijs in Alkmaar (de ”Flentropprijs” ter waarde van 2500 euro) ging naar de Japanse Megumi Hamaya. De derde prijs (de ”Johan Knibbeprijs” ter waarde van 1000 euro) was voor Manuel Schuen uit Oostenrijk.

Het Internationaal Schnitger Orgelconcours werd van 26 juni tot en met 4 juli in de Grote of Sint-Laurenskerk en de Kapelkerk in Alkmaar in drie rondes gehouden. De twaalf deelnemers kwamen uit Nederland, Zuid-Korea, Italië, Japan, België en Oostenrijk. Uit Nederland deden behalve Adriaan Hoek ook IJsbrand ter Haar, Jochem Schuurman, Diederik Blankesteijn, Hugo Bakker en Maarten Havinga mee. Het concours is bedoeld voor vakorganisten en vergevorderde orgelstudenten die geboren zijn na 30 juni 1979.

De jury bestond uit Albrecht Koch (Duitsland), Kimberly Marshall (USA), Karin Nelson (Zweden), Reitze Smits (Nederland) en Krzysztof Urbaniak (Polen).

Meer informatie: www.orgelfestivalholland.nl