Opvouwbare scooter past gemakkelijk in de kofferbak

beeld GiGi Scooter
2

Forenzen, recreanten en binnenstadsbewoners staat een breed arsenaal aan vervoermiddelen ter beschikking. Auto’s, motoren, brommers, snorfietsen en fietsen. De GiGi voegt er nog eentje aan toe. De opvouwbare elektrische scooter.

De GiGi weegt slechts 30 kilo en is ingeklapt even groot als een forse koffer. De scooter past daardoor prima in de kofferbak van een auto, een camper, caravan of boot, zeggen de ontwerpers over deze „duurzame mobiliteitsoplossing.”

Het ontwerp is ingenieus. Een gebruiker heeft slechts drie stappen en vijf seconden nodig om z’n GiGi in te klappen. Een ingeklapte scooter is gemakkelijk te stallen in de hal van een woning, op kantoor of naast een tafeltje in een restaurant.

Oplaadbaar

Opladen van de opvouwbare scooter kan in elk 220V stopcontact en kost zo’n vier uur. De GiGi haalt een snelheid van ongeveer 25 kilometer per uur en heeft een bereik van 35 kilometer. De elektrische scooter stoot geen schadelijke stoffen uit en speelt daarmee in op het actuele beleid om de uitstoot van fijnstof in binnensteden terug te dringen.

De GiGi is afkomstig van de tekentafel van C10 Design & Develop­ment in Haarlem. „Wij wilden iets ontwikkelen wat reizen in Nederland beter en schoner zou maken, iets wat kan dienen als een verlengstuk van een ander vervoermiddel, zoals de trein of een auto”, zegt medeontwerper Simon Wilkinson.

Om de GiGi zo compact mogelijk te maken, ont­wikkelde het bureau de zogenoemde ”kissing wheels”. Dit vouwsysteem zorgt ervoor dat de wielen van de scooter naast elkaar komen te staan bij het inklappen. „Een Nederlandse innovatie”, verklaart Wilkinson. Het bedrijf heeft patent op het ontwerp van de GiGi aangevraagd. De eerste serie GiGi’s wordt in Polen geproduceerd.

Oplossing

De standaard-GiGi kost 3995 euro en is verkrijgbaar bij Mango Mobility, onderdeel van het beurs­genoteerde Stern. Volgens directeur Jan Willem Wiersma is de GiGi een goede oplossing voor de laatste kilo­meters naar huis. „Forenzen en zakelijke reizigers kunnen vaak heel gemakkelijk tot aan een stadsgrens komen, maar het is meestal een stuk lastiger en tijdrovender om de binnenstad in te gaan. De GiGi is daarvoor een oplossing.”

>>gigiscooter.nl