Leesbril nodig? Eén druk op de knop volstaat

Van leesbril naar bril voor veraf met een druk op de knop.  beeld Mitsui Chemicals

Een bril met multifocale glazen is voor veel mensen een prachtige oplossing. Anderen wennen er nooit aan. Een Japans bedrijf komt nu met een bril die met één druk op de knop tijdelijk verandert in een leesbril op sterkte.

Weinig veertigplussers ontkomen eraan: de leesbril. Met het ouder worden vermindert de elasticiteit van de ooglens, waardoor deze minder goed schakelt tussen veraf en dichtbij. Mensen moeten krant of tijdschrift verder weg houden om scherp te kunnen zien. Tot zelfs dat niet meer afdoende is.

Ook mensen die al een bril dragen, ontkomen hier niet aan. Zij hebben eveneens een leesbril nodig om het wazige beeld weer scherp te maken. Maar twee brillen –één voor veraf en één voor dichtbij– dat is niet echt een werkbare situatie.

Voor brildragers is het multifocale glas –dat inmiddels ruim een halve eeuw op de markt is– dan ook een prachtige oplossing. Onder in het glas zit een leesgedeelte, precies in de sterkte die de brildrager nodig heeft. Naar boven toe is er sprake van een vloeiende overgang naar de sterkte die nodig is voor veraf zien.

Oefening

Het zal weinig verbeelding vragen om te beseffen dat het kijken door multifocale glazen wat oefening vergt. Hooguit een paar weken, stellen fabrikanten luchtig, maar dat ligt in de praktijk weleens anders. Sterker nog, een niet gering deel went er nooit aan.

Juist voor die doelgroep ontwikkelde het Japanse concern Mitsui Chemicals een bril met een leesgedeelte dat je naar believen kunt aan- en uitzetten. Het aanraken van een sensor op de buitenzijde van de rechterbrillenpoot is voldoende om het leesgedeelte aan of juist uit te schakelen. In minder dan een tel schakelt de bril dan over.

Aan de bril zelf is het niet te zien, maar in het inwendige huist een knap stukje techniek. Het aanraken van de sensor activeert een batterij, die vervolgens een elektrisch signaal stuurt naar een gebied van vloeibare kristallen die in het glas zitten op de plaats waar bij een multifocaal glas het leesgedeelte zit. Deze groeperen zich zodanig dat de juiste sterkte voor het leesgedeelte wordt bereikt.

Oplaadbaar

Bij het opnieuw aanraken van de sensor stopt het signaal en verandert het glas weer in een lens voor veraf. Ondanks alle elektronica en een oplaadbare batterij in het montuur is hij niet zwaarder dan een standaardbril.

De TouchFocus is nu alleen nog maar in Japan verkrijgbaar. Hij wordt individueel op sterkte gemaakt. Vanaf komend voorjaar moet dat ook gelden voor een aantal plaatsen in Europa en Noord-Amerika. De bril kost zo’n 2000 euro en er is keuze uit twintig verschillende monturen.