Europese megaproject Horizon Europe krijgt 100 miljard euro

Het Europees Parlement in Straatsburg. beeld ANP, Lex van Lieshout

Het Europese Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad hebben woensdag ingestemd met het megaproject Horizon Europe. Het onderzoeksprogramma krijgt een budget van 100 miljard euro, en financiert nauwe samenwerking tussen onderzoeksinstituten, universiteiten en de industrie.

Dat maakte het wetenschappelijke tijdschrift Nature donderdag bekend. Horizon Europe is als opvolger van Horizon 2020 het grootste Europese onderzoeksprogramma. Het wordt in 2021 gelanceerd en moet de innovatie aanjagen. „Europa moet groot worden op onderzoeksgebied”, vindt het Duitse EU-parlementslid Christian Ehler.

Het meeste geld gaat –net als in Horizon 2020– naar zogeheten flagship-onderzoeksprogramma’s. In Horizon 2020 waren dat onderzoeksprogramma’s die zich richtten op hersenonderzoek en kunstmatige intelligentie, grafeen en kwantumtechnologie. De vlaggeschiponderwerpen voor Horizon Europe moeten nog worden vastgesteld. De totale budgetomvang ligt alvast 30 procent hoger dan dat van Horizon 2020 (77,1 miljard).

Het overige geld is bestemd voor prestigieuze wetenschapsprogramma’s, zoals de European Research Council en de Marie Skłodowska-Curie Actions die jonge wetenschappers trainen en internationale uitwisseling van wetenschapper aanmoedigen.

Nieuw in Horizon Europe is dat ook musea geld krijgen voor verdergaande samenwerking, en dat ze worden betrokken bij de onderzoeksprogramma’s. Ook niet-EU-landen kunnen onder voorwaarden meedoen. Dat houdt de deur open voor participatie van Groot-Brittannië na een eventuele Brexit.

Horizon Europe moet formeel nog worden goedgekeurd door het voltallige Europese Parlement en de nationale regeringen van de EU-landen.