Mirthe is in een rolstoel op werkvakantie

World Servants Onbeperkt
Mirthe Hoeve tijdens haar werkvakantie in Bolivia. beeld Willem-Jan van de Ven

Helpen bij het metselen van twee lokalen en een toiletblok van een kleuterschool. Mensen met een beperking bezoeken. Een kijkje nemen bij een school. Koken met ouderen. En af en toe een uitstapje maken naar een mooie plek in de omgeving.

Mirthe Hoeve (21) uit Opheusden had genoeg te doen tijdens haar werkvakantie van 12 tot 28 juli in het Zuid-Amerikaanse land Bolivia. Ze ging op pad met World Servants Onbeperkt, een christelijke organisatie die werkvakanties in ontwikkelingslanden regelt voor jongeren. Dit jaar organiseerde het voor het eerst een reis waarbij ook mensen met een lichamelijke beperking welkom waren.

Goed nieuws voor Mirthe, want die wilde al langere tijd op werkvakantie. „Mijn broers en zussen hebben het bijna allemaal al eens gedaan, maar ik zit in een rolstoel. Ik dacht altijd dat het daarom niet kon, zeker niet in een ander land. Toen kwam ik de oproep van World Servants tegen.” Ze bekostigde haar reis door het verkopen van eieren en toiletpapier. „Dat zijn items die mensen altijd nodig hebben.”

Daarnaast maakte de groep een sponsortocht om genoeg geld bij elkaar te krijgen. „Iedereen ging rondjes rijden in een rolstoel.”

De groep deelnemers bestond uiteindelijk uit 21 personen, onder wie 6 jongeren met een beperking. In Bolivia hielpen ze mee aan de bouw van een kleuterschool. „Metselen en in een lange rij de bakstenen doorgeven. En ik heb ijzer gevlochten voor de muren.” Dat ging allemaal prima. „Ik kon altijd wel een oplossing verzinnen of een manier waarop ik iets kon doen. Zo was de weg naar de bouwplaats niet heel toegankelijk voor een rolstoel: alleen zand en stenen. Maar ik heb gelukkig een Smart Wheel. Dat is een extra wiel dat ik aan mijn stoel kan koppelen. Het draait makkelijker en zo kwam ik minder snel vast te zitten in het zand.”

Wat wel wennen was: de kou ’s ochtends. In Bolivia is het op dit moment winter. „Dan is het overdag alsnog gemiddeld 25 graden, maar het koelt ’s nachts af tot 2 graden. Een bizar temperatuurverschil. ’s Ochtends hadden veel mensen op de bouwplaats mutsen op en jassen aan.”

Naast het metselen ging Mirthe op bezoek bij een aantal Boliviaanse ouderen. „We hebben gezellig met hen gekleurd en gekookt. Kwestie van met handen en voeten communiceren, maar dat ging best goed.”

Wat ze het leukste vond aan de reis? „Het eindresultaat. Er staan twee lokalen die je zelf hebt helpen bouwen. Natuurlijk was de school nog niet af, maar het is toch bijzonder om te zien dat je in korte tijd zo veel kunt doen, terwijl er in de groep ook mensen met een lichamelijk beperking zaten.”

Mirthe zou zeker nog een keer op werkvakantie gaan. „Misschien kan ik volgend jaar wel weer mee met de reis van World Servants. Al ga ik eind augustus wel beginnen aan een opleiding tot onderwijsassistente, dus ik hoop dat ik dan nog tijd heb om mee te gaan.”

Dit is het tweede deel van een serie over jongeren die met World Servants Onbeperkt op werkvakantie gaan naar Bolivia.