Jeffrey genoot in Bolivia van een jongetje in een rolstoel

World Servants Onbeperkt
Jeffrey Meinetten gaf gymlessen in Bolivia. beeld Sandra Zomer

„Het hoogtepunt van mijn reis? Misschien vinden anderen het iets kleins, maar mij deed het veel”, vertelt Jeffrey Meinetten (20) uit het Twentse Daarle. „Ik gaf in Bolivia sportles aan kinderen met een beperking. Een jongetje in een rolstoel kwam nauwelijks vooruit en kon niet goed meedoen aan een tikspel. Daarom heb ik hem een poosje geduwd en zelfs met hem in de rolstoel over het schoolplein gerend. Hij straalde en gierde soms van het lachen.”

Jeffrey volgt de opleiding voor gymleraar in Zwolle. Van 12 tot 28 juli verbleef hij in Bolivia met de christelijke organisatie World Servants, die voor jongeren werkvakanties in ontwikkelingslanden regelt. Dit jaar was er voor het eerst een reis waaraan ook mensen met een lichamelijke beperking konden deelnemen.

Het was niet de eerste werkvakantie van Jeffrey. „Vanuit onze kerk, de PKN-gemeente in Daarle, gaat jaarlijks een groep jongeren met World Servants mee. Op mijn zestiende meldde ik mij met enkele vrienden aan voor een actiegroep, die weer gelden ging inzamelen voor reizen van World Servants.”

Zijn eerste reis voerde naar Ethiopië. Daarna ging Jeffrey naar Ghana, Haïti, en dit jaar Bolivia. „Wat mij van die vakanties bijbleef, is de dankbaarheid van de plaatselijke bevolking en het groepsgevoel onder de deelnemers. Het maakt elke keer weer indruk dat zo veel mensen het minder hebben dan ik en toch blij zijn met wat ze hebben. Zo ging ik op bezoek in een huis waar zes Ethiopiërs woonden. Die woning was even groot als mijn slaapkamer.”

Door de werkvakanties leeft Jeffrey bewuster. „Ik ben God dankbaarder voor zaken die wij in Nederland heel gewoon vinden, zoals een bed en de mogelijkheid om te douchen. Tegelijkertijd vind ik het soms moeilijk te begrijpen dat er zulke grote verschillen tussen mensen bestaan.”

Elke reis zet hem even stil, zegt Jeffrey. „Ook de trip van dit jaar, omdat er enkele jongeren met een beperking meegingen. Onze leus was: samen uit, samen thuis. De jongeren die in een rolstoel zaten, gingen dus ook mee op huisbezoek bij Bolivianen. Omdat het pad erg steil was, heb ik een van hen op mijn rug gedragen. Een bijzondere ervaring.”

Jeffrey vond het best lastig om goed aan te voelen wanneer zijn reisgenoten met een beperking hulp nodig hadden of niet. „Ze wilden natuurlijk zo veel mogelijk zelf doen. Gelukkig gaven ze meestal duidelijk aan wat ze nodig hadden.”

Het komende studiejaar gaat Jeffrey gymles geven op een school voor speciaal onderwijs. „Door mijn ervaringen met jongeren met een beperking in Bolivia heb ik nog meer zin in die stage gekregen. Misschien ga ik mij in het geven van sportles aan deze doelgroep specialiseren.”

Dit is het zesde deel van een serie over jongeren die met World Servants Onbeperkt op werkvakantie gingen naar Bolivia.