Emigrant Gerdien Quint: Terug in de tijd in Oostenrijks bergdorp

Emigrant
Arjo en Gerdien Quint wonen sinds 2011 met hun gezin in het Oostenrijkse Sachsenburg. beeld fam. Quint

Als kind had ze al een klik met Oostenrijk, waar ze met haar ouders de vakantie doorbracht. Inmiddels woont Gerdien Quint-Randewijk (35) met plezier in de Oostenrijkse bergen. In 2011 verruilde het gezin zijn woning in Nunspeet voor een 450 jaar oude boerderij in Sachsenburg (Karinthië). Gerdien en haar man Arjo (38) verhuren er twee appartementen en een hut aan toeristen uit onder meer Nederland, Duitsland, Polen en Amerika. „Ik geniet van de gesprekken met gasten, waarin we met hen proberen te delen wat voor ons, ook als christen, belangrijk is.” Sinds kort runnen ze ook een winkel aan huis waar ze geschenkartikelen, servies, houten speelgoed en enkele „oud-Hollandse lekkernijen” zoals stroopwafels verkopen.

Toen ze emigreerden, had het echtpaar Quint, destijds lid van de gereformeerde gemeente in Nunspeet, zes kinderen onder de tien jaar. Later werden er nog twee geboren. In Oostenrijk ging het gezin een stap terug in de tijd, blikt Quint terug. „We hebben hier bijvoorbeeld houtkachels. Daarvoor moeten we zelf boomstammen laten komen en in mootjes hakken. De eenvoud van het leven hier spreekt me aan. Ik geniet van de natuur, de bergen en het landleven.”

De kinderen bezoeken een lokale openbare school en vanaf 10 of 11 jaar een middelbare school een dorp verderop. „De basisschool volgt de rooms-katholieke feestdagen. Dat leverde vanaf het begin veel gespreksstof op met onze kinderen. Ze ervaren dat niet iedereen hetzelfde gelooft en doet als wij.” Het gezin is aangesloten bij de Evangelisch Reformierte Kirche in Neuhofen, een gemeente met een gereformeerde signatuur die een kleine 25 leden telt. Omdat het drie uur rijden is naar de kerk, bezoekt het gezin de diensten niet wekelijks. Op andere zondagen gaan ze naar baptistengemeenten dichter bij huis.

Afgelopen zondag kwamen de gemeenteleden uit Neuhofen naar Sachsenburg, waar ze een dienst hielden in de tuin van het gezin Quint. „Tijdens die dienst werd Noah, die eind januari is geboren, gedoopt door ds. Reinhard Mayer van de Evangelisch Reformierte Kirche. We wilden dat hier doen zodat we buurtgenoten konden uitnodigen. Een aantal mensen uit de omgeving heeft de dienst bijgewoond. Het is mooi dat ze onder het Woord waren. We proberen in onze omgeving een lichtend licht en een zoutend zout te zijn.”

Schaduwkanten van het leven in Oostenrijk kan Quint niet bedenken. „Het is van groot belang om het land met zijn gewoonten en cultuur volledig te accepteren. We voelen ons hier enorm thuis en aanvaarden het leven zoals het is. De plek waar we wonen is ons van hogerhand gegeven. We ervaren duidelijk dat de Heere God ons leven in Zijn hand heeft. Dat geeft rust.”

>>sachserhof.com

----

Lees ook in Digibron

Bezinning in de Alpen (Terdege, 18-01-2012)