Veel botsingen met reeën op Voorne-Putten

beeld Fotolia, Nicolas Larento

Op de N57 op Voorne-Putten hebben veel aanrijdingen met reeën plaats. De Faunabeheereenheid Zuid-Holland pleit daarom voor een hoog hek langs deze doorgaande weg.

Natuurmomenten steunt het voorstel. Dat schreef het AD dinsdag. Er zijn dit jaar op Voorne-Putten twintig reeën omgekomen bij een botsing met een auto. Reeënkenner Van Hoey Smith, bestuurslid van de Faunabeheereenheid Zuid-Holland, noemt dit een „absurd hoog aantal.” Afgelopen weekeinde vonden er op de weg opnieuw twee aanrijdingen met reeën plaats. De N57 loopt door het natuurgebied Voornes Duin.

Normaal gesproken zijn de dieren behoedzaam, maar in de bronsttijd letten ze nergens op. Tijdens hun zoektocht naar een vrouwtje kunnen ze elk moment van de dag de weg op rennen. Om de dieren weg te houden bij het verkeer dient er een hek van ten minste 2,20 meter hoog te komen, aldus de Faunabeheereenheid Zuid-Holland. Volgens de organisatie van jagers en natuurbeheerders lopen de reeën om de huidige rasters heen.

Eduard Reuvers, boswachter van Natuurmonumenten, noemt een hekwerk niet alleen zinvol met het oog op de bronsttijd. Reeën wagen zich sowieso vaker op de weg, weet hij. Hij geeft de overgang van de winter- naar de zomertijd als voorbeeld wanneer de dieren van slag zijn doordat auto’s eerder gaan rijden dan normaal.

Bij een aanrijding met een ree moet de politie worden gebeld. Het Kenniscentrum Reeën waarschuwt dat gewonde dieren zich dood kunnen houden en tijdens een eventuele reddingsactie zeer gevaarlijk kunnen zijn.