Vakantiegeld gaat naar dubbel glas

Familie Van Poortvliet uit Krabbendijke brengt de zomervakantie door in hun eigen omgeving en besteedt het vakantiegeld aan verduurzaming van de woning. beeld Dirk-Jan Gjeltema

Voor het derde jaar brengt familie Van Poortvliet uit Krabbendijke de zomervakantie door in hun eigen regio. Het gezin besteedt het vakantiegeld aan dubbelglas. En de kinderen vermaken zich uitstekend.

„Op vakantie? Veel te duur”, zegt moeder Mariëlle (32). „In de zomer ben je aan een vakantiepark veel meer kwijt dan in een ander seizoen.” De familie Van Poortvliet –verder bestaand uit vader Piet (35), en kinderen Rozalie (11), Kees (9) en Leandra (7)– weet al wat ze gaat doen in de zomerperiode. „Wij hebben een seizoensabonnement genomen voor het zwembad. Verder zijn hier in Zeeland genoeg mooie plekken in de natuur om op te zoeken. ’s Avonds slapen we fijn in ons eigen bed.”

Het gezin behoort tot het kwart van de Nederlandse bevolking dat dit jaar niet op vakantie gaat. Uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting bleek deze week dat thuisblijvers vakantie veelal te duur vinden.

Ook in de voorgaande jaren ging het gezin in de zomerperiode niet op reis. Twee jaar geleden verhuisde het gezin van Sint Annaland naar Krabbendijke. Aan het nieuwe huis moest het nodige verbouwd worden. Vorig jaar beviel het hen goed om thuis te blijven en de vakantie in te vullen met leuke activiteiten.

Dit jaar lieten vader en moeder Van Poortvliet –tweeverdieners– van het vakantiegeld dubbelglas zetten in de raampartijen van de benedenverdieping. Verder willen ze in de tuin nog een schutting en een poort plaatsen. Daarnaast is er geld gereserveerd om twee keer een dagje uit te gaan. En de kinderen krijgen extra speelgoed om buiten mee te spelen.

Sport

Het is een bewuste keuze om het geld te spenderen aan verduurzaming van de woning, zegt Mariëlle. „Duurzaamheid is belangrijk voor ons als christen. En we vinden het een sport om energiezuinig te leven en zo de kosten naar beneden te krijgen.” De woning is inmiddels bijna helemaal geïsoleerd, ook onderdeel van de verbouwing.

Dat de familie sowieso weinig behoefte heeft om de koffers in te pakken, legt overigens minstens zoveel gewicht in de schaal. „Eigenlijk hebben we genoeg leuks op de plek waar we wonen.” Mariëlle: „Mensen vliegen soms naar de andere kant van de wereld. Terwijl in je eigen omgeving vaak genoeg te doen is.”

Opgewekt somt ze op: vissen bij de Oosterschelde, fietsen, zwemmen, rommelmarkten afstruinen en nog veel meer.

Het lopen van het zogenoemde Laarzenpad is favoriet in het gezin: onder leiding van een gids maken ze een tocht door het polderlandschap van Tholen. Onderweg proeven ze zeekraal, waden ze door beken en ruiken ze aan bloemen. Als het eb is, kunnen ze kleine kreeften en andere schaal- en schelpdieren bewonderen.

Dat haar kinderen zo leren om blij te zijn met iets kleins en de schepping van God kunnen bewonderen, vindt Mariëlle belangrijk. Haar kinderen kunnen uren door het bos van Bergen op Zoom dwalen. „Ze zoeken beestjes of bouwen iets van dode takken. Ze worden er creatief van en komen met allerlei vondsten terug. Om te genieten van de natuur hoef je niet ver weg.”

Maar ook met een museumbezoek doet ze haar kinderen een plezier. Dat is betaalbaarder dan een pretpark of dierentuin. „Aan een dagje dierentuin ben je voor een gezin zo 100 euro kwijt.”

Omdat haar kinderen makkelijk te vermaken zijn, ziet er niet tegenop om de kinderen zes weken lang om zich heen te hebben. Het mooie van haar kinderen vindt ze dat die zichzelf makkelijk bezighouden. „Ze zijn altijd al vroeg wakker en gaan met een hengel, schepnet en blikje maïs op pad. Tussen de middag blijven ze vaak picknicken.”

Luxe broodjes

Een vakantiegevoel krijgt Mariëlle door thuis te doen wat ze op vakantie ook zou doen. Ze haalt luxe broodjes of gaat in de tuin zitten met een boek of tijdschrift. Maar vooral erop uit trekken met het gezin maakt dat ze geniet van haar vrije tijd. Want thuisblijven klinkt alsof je niks doet, maar het gezin houdt juist van actieve vakanties, zegt ze.

Misschien boekt het echtpaar Van Poortvliet nog een vakantiehuisje in de herfstvakantie. Het ouderpaar streeft er wel naar om één keer per jaar weg te gaan. Zouden ze nooit op vakantie gaan, dan zou Rozalie dat wel lastig vinden, zegt Mariëlle.