„SER-advies over biomassa nog te vrijblijvend”

Biomassaverbrandingsinstallatie in Marum, die het dorp gedeeltelijk van warmte voorziet. beeld RD

Het is goed dat de Sociaal-Economische Raad (SER) pleit voor het stoppen met het opwekken van energie uit biomassa, vinden drie kleinere milieuorganisaties, maar het advies gaat volgens hen niet ver genoeg.

Mobilisation for the Environment (MOB), de organisatie die eerder met succes het Nederlandse stikstofbeleid aanvocht voor de rechter, vindt dat het concreter moet. „Anders blijft het advies een vrijblijvend document.” Comité Schone Lucht en vereniging Leefmilieu delen die conclusie.

De organisaties pleiten voor het direct stopzetten van subsidies op biomassacentrales. „Subsidies van de voorjaarsronde 2020 worden nu verwerkt. Minister Wiebes dient ervoor te zorgen dat deze subsidies niet meer worden verstrekt.” Ook subsidies die al zijn toegekend aan projecten die nog niet zijn uitgevoerd, moeten worden ingetrokken, vinden de drie. De aanvragers moeten dan wel een compensatie krijgen voor voorbereidingskosten die ze hebben gemaakt.

Het liefst zien de organisaties ook een einde aan bestaande biomassacentrales én het bijstoken van biomassa in kolencentrales. Subsidies kunnen ingetrokken worden als energiebedrijven daar een schadevergoeding voor krijgen, opperen ze. Verder zijn MOB, Schone Lucht en Leefmilieu voor strengere normen op het gebied van luchtkwaliteit en aanscherping van Europese regels die bossen moeten beschermen tegen de kap.

„Houtstook voor energie is contraproductief met betrekking tot het klimaat, een ramp voor biodiversiteit en de lokale luchtkwaliteit”, vatten ze hun kritiek samen. De miljarden euro’s die aan subsidie worden uitgegeven, kunnen wat hen betreft beter worden besteed aan de zorg en economisch herstel na de coronacrisis.