Satelliet toont muizenschade

Op deze satellietfoto van 19 juli is de muizenschade zichtbaar in de rood omcirkelde gebieden. beeld Wageningen University & Research
4

De schade van de veldmuizenplaag in grote delen van Zuid-Friesland is dusdanig groot dat deze zichtbaar is op satellietbeelden, meldde Wageningen University donderdag.

De gebieden worden al weken geplaagd door veldmuizen. Volgens de universiteit is vooral in en om Hommerts, Terzool, Indijk, Tjerkgaast en Follega, de muizenschade op de beelden te herkennen als lichte vlekken in het gras. „Grote muizenkolonies graven gangen onder de graszoden en vreten het gras op”, stellen de onderzoekers.

De muizenpopulatie kan „exploderen” bij gunstige omstandigheden, met een zachte winter en een warm en droog voorjaar. Dat gebeurde eerder in 2004 en 2014. De huidige plaag doet zich eerder in het jaar voor dan de vorige en dat is zorgelijk, zegt Gerbert Roerink van Wageningen University. „Omdat deze plaag eerder verschijnt, is de kans op schade veel groter”.

Ten zuiden van Hommerts valt op dat sommige percelen veel schade hebben, maar naastgelegen percelen vrijwel niet. Deze percelen zijn onder water gezet door boeren om de muizenplaag te bestrijden. „Dit lijkt zeer effectief”, zegt Roerink. „Maar zodra het ondergelopen veld is opgedroogd, gaan de muizen weer terug. Een gezamenlijke aanpak op gebiedsniveau kan een langduriger resultaat opleveren.”