Pollenseizoen bijvoet van start, ambrosia in aantocht

Bijvoet. beeld Wikimedia

Slecht nieuws voor hooikoortspatiënten: het bijvoetpollenseizoen gaat weer van start.

Komende week komen geleidelijk steeds meer bijvoetplanten in bloei, melden Jaco van Wezel (Weeronline) en Arnold van Vliet (Wageningen University) dinsdag op naturetoday.nl. Vanaf half augustus kan bovendien de ambrosia lokaal zeer sterk allergeenpollen verspreiden.

De plant bijvoet komt in Nederland vaak voor op braakliggend terrein langs wegen. De pollen ervan veroorzaken klachten bij hooikoortspatiënten die daar gevoelig voor zijn. De bijvoetplanten hebben geen last gehad van de droogte en geprofiteerd van het warme voorjaar en de zeer warme junimaand. In juni viel er ook genoeg neerslag, wat het groeizaam weer maakte.

De start van het bijvoetseizoen loopt ongeveer gelijk met de afloop van het graspollenseizoen. Dat is trouwens dit jaar minder zwaar geweest dan normaal. Mogelijk heeft het recorddroge voorjaar de groei van grassen getemperd.

Hoewel het graspollenseizoen op z’n retour is, kan de concentratie graspollen bij gunstige weersomstandigheden nog wel behoorlijk oplopen en flink wat hooikoortsklachten veroorzaken. De regen van de afgelopen weken zorgt voor groeizame condities. In combinatie met het droge weer van de komende dagen kan de pollenconcentratie in de lucht flink oplopen.

De piekperiode start vanaf komend weekend en houdt aan tot 11 augustus. Rond eind augustus is het bijvoetpollenseizoen weer voorbij.

Uit een eerder onderzoek van Wageningen University & Research en het LUMC bleek dat van de bijna 5000 mensen die getest waren op hooikoorts 23 procent positief getest was voor pollen van kruiden. Tien procent van de geteste mensen gaf aan ook voor bijvoet positief te zijn.

Na de bloeiende bijvoet is het nog niet gedaan voor hooikoortspatiënten, ook de alsemambrosia is namelijk in opmars. De pollenconcentratie is tot nu toe echter nog zeer laag gebleven. Het plantje gaat namelijk pas groeien als de dagen weer korter worden en de temperaturen hoog zijn.

Ambrosiapollen is zeer allergeen, wat inhoudt dat je al bij een lage pollenconcentratie flinke hooikoortsklachten kunt krijgen als je er gevoelig voor bent.