Huismus opnieuw meest getelde vogel in tuin

Huismus. beeld ANP

De huismus is dit weekeinde opnieuw de meest getelde vogel in de Nederlandse tuinen. De vogel voert al jaren de lijst aan in de jaarlijkse Nationale Vogeltelling van Vogelbescherming Nederland. Erna volgen de koolmees en de vink. De merel lijkt een comeback te maken met de vierde plek.

Vogelbescherming Nederland spreekt van een recordaantal deelnemers. Naar verwachting ruim 70.000 mensen telden dit weekend vogels in hun tuin of op hun balkon. Dit gebeurt gedurende drie dagen een half uurtje lang, met zondag als slotdag.

De huismus was veruit de meest getelde soort. De vogel werd in minder dan de helft van de tuinen waargenomen, maar omdat ze in groepen leven zijn ze qua absolute aantallen het vaakst gezien. Gemiddeld bestond een groep mussen in de tuin uit acht exemplaren. Nummer twee werd de koolmees en drie de vink. Nog niet eerder eindigde de vink zo hoog.

De merel is sinds 2016 in steeds minder tuinen te zien, als gevolg van het usutu-virus, maar lijkt een comeback te maken. Mogelijk heeft dat ook te maken met de recente sneeuwval. Deze maakt het lastiger voor de merel om voedsel op de grond te vinden, waardoor ze mogelijk vaker eten zochten in een tuin.

Na de merel completeert de pimpelmees de top 5, gevolgd door de kauw, Turkse tortel, houtduif, roodborst en ekster.

De Vogelbescherming Nederland zag wel grote regionale verschillen tussen het zuiden en de rest van het land. In Limburg en Noord-Brabant blijft het aantal merels achter. Volgens de organisatie klopt dat ook met de ontwikkeling van het usutu-virus, dat in de zuidelijke provincies het langst rondwaart.

De uitslag is een voorlopige, mensen kunnen hun telling van zondag nog tot maandag 12.00 uur insturen.