Vondst krachtige corona-antilichamen

Medisch
beeld ANP, Koen van Weel

Onderzoekers van het Amsterdam UMC zijn twee eiwitten op het spoor gekomen die veelbelovend zijn als mogelijke behandeling van corona.

Uit het bloed van Amsterdamse patiënten die zijn genezen van Covid-19 hebben zij de twee meest krachtige antilichamen geïsoleerd. De resultaten zijn maandag gepubliceerd in Science.

„Deze nieuwe antistoffen zijn honderd keer sterker dan de antistoffen die er lagen”, zegt dr. Marit van Gils, leider van het onderzoek. Dat ze zo krachtig zijn, betekent dat je er weinig van nodig hebt en dat ze relatief goedkoop te maken zijn.

Voordeel van de methode is dat het bloed, of liever het bloedplasma, meteen beschikbaar is en niet jarenlang hoeft te worden getest, zoals bij medicijnen of vaccins.

„Het is zeker werkbaar om het bloed van genezen patiënten te gebruiken”, zegt van Gils. „Dat gebeurt al, maar kan beter. Wij hebben alle Covid-antistoffen uit het bloed in het lab getest en daaruit de meest krachtige varianten geïsoleerd. Dat kan tegenwoordig relatief snel met nieuwe labtechnieken.” De volgende stap is om deze krachtige antistoffen op grote schaal te gaan produceren. Het grote voordeel is dat er dan voldoende van het middel beschikbaar is. Bovendien lever je een constante kwaliteit.

Voordat de antistof-cocktail op grote schaal kan worden geproduceerd, moet worden aangetoond dat hij veilig is. Dat gaat eerst bij proefdieren, legt Van Gils uit. Gaan de antistoffen in proefdieren ook de virusdeeltjes te lijf? Zo ja, dan moeten ze worden getest in proefpersonen, een proces dat enige tijd gaat duren. Van Gils hoopt dat het testen in proefpersonen begin volgend jaar kan beginnen.

Het onderzoek stopt nog niet. Uiteindelijk willen de Amsterdamse onderzoekers het bloed van tachtig genezen coronapatiënten onder de loep nemen op zoek naar mogelijk nog krachtigere antistoffen. In de toekomst zou dit kunnen leiden tot een combinatie van antistoffen die kan voorkomen dat patiënten besmet raken met corona, als een kortwerkend vaccin. Dit zou dan ook werkzaam kunnen zijn tegen andere corona-virussen.

Er lopen wereldwijd talrijke onderzoeken om te kijken of het bloed van genezen patiënten kan helpen om de corona-infectie te bedwingen. De eerste antistoffen waren afkomstig van patiënten die ziek waren geworden van corona-virussen in het verleden, bijvoorbeeld met SARS in 2003.