„Verpleging zaak van naastenliefde”

VEENENDAAL – Een christelijke zorgverlener moet zijn medemens liefdevol tegemoet treden, net zoals de Heere Jezus de man opzocht die al 38 jaar krank was.

Dat zei ds. H. Zweistra, predikant van de hersteld hervormde gemeente in Nederhemert, donderdag op een studiedag van Febe, een vereniging van werkers in de gezondheidszorg op gereformeerde grondslag. Thema van de dag was palliatieve zorg.

Ieder mens is uniek. Dat vraagt ook een unieke manier van omgang met patiënten in de laatste levensfase, stelde ds. Zweistra. Hij noemde het een belangrijke taak voor een zorgverlener om een vertrouwensrelatie met de patiënt op te bouwen waarin ook ruimte is voor het christelijk geloof. „Tevens is een luisterend oor bieden en open vragen durven stellen aan patiënten van groot belang. Bedenk bij het aansluiten van een infuus dat daar een mens ligt met vragen en noden, een mens in de eenzaamheid, iemand wiens lichaam zijn vijand is geworden, een mens die hunkert naar warmte.”

Dr. P. J. Lieverse, anesthesist in de Daniël den Hoedkliniek, benadrukte dat palliatieve zorg meer is dan alleen pijnbestrijding. 
Hij noemde het belangrijk om zowel lichamelijke, psychosociale als spirituele problemen aan de orde te stellen en begrip te tonen voor de nood waarin patiënten verkeren. „Vraag aan de patiënt wat zijn of haar leven zinvol zou maken en bedenk dat hoop belangrijk is voor het maken van plannen voor de toekomst.”

Directeur J. H. Koningswoud-ten Hove van hospice Calando in Dirksland noemde palliatieve zorg integrale zorg. „Die kun je als christelijk zorgverlener alleen volhouden als er een juiste balans is tussen draagkracht en draaglast en als er voldoende ruimte is voor zelfreflectie.”

De studiedag werd afgesloten met een forumdiscussie.