Plasklachten door prostaatvergroting; rusteloze benen

Foto ANP

Als oudere man (58) merk ik dat het plassen moeilijker gaat. Het duurt langer en ik heb het gevoel dat de blaas soms niet helemaal leeg is. Dat is vooral ’s nachts het geval, overdag is er weinig tot niets van te merken. Waardoor is dit merkwaardige verschil tussen dag en nacht te verklaren?

Plasklachten komen voor bij ongeveer 30 procent van de mannen ouder dan 50 jaar, waarbij het percentage toeneemt met het stijgen van de leeftijd. De oorzaak van het bemoeilijkte uitplassen is vooral toe te schrijven aan de met de leeftijd geleidelijk groter wordende prostaat.

Hierdoor wordt de blaaslediging bemoeilijkt, maar het is niet helemaal duidelijk waardoor dit komt. Waarschijnlijk is het niet alleen een kwestie van obstructie van de plasbuis door de vergrote prostaat, maar speelt ook een verslechterde functie van de blaas een rol.

Mogelijk dat dit ’s nachts nog meer het geval is dan overdag, wat de reden zou kunnen zijn dat de symptomen gedurende de nacht meer op de voorgrond staan. Het uitplassen gaat dan moeilijker (slappe straal), het duurt ook langer voordat je klaar bent en dikwijls voel je zelfs nauwelijks dat je plast. Een paar keer de trap op en neer lopen voor het plassen wil wel eens helpen.

Dr. H. Vergunst, uroloog


Als 67-jarige vrouw heb ik veel last van kriebelbenen, vooral gedurende de nachten. Het doet geen pijn, maar ik kan mijn benen niet stilhouden. Het is wel vervelend, want ik kan er niet van slapen waardoor ik overdag best moe ben. Weet u een oplossing?

Kriebelbenen of onrustige benen worden ook wel ”restless legs” genoemd. Het is een aandoening van het zenuwstelsel die meestal op middelbare leeftijd begint.

De verschijnselen zijn tintelende, jeukende of brandende gevoelens in de onderbenen, soms ook in voeten of armen. Deze verschijnselen worden erger als het lichaam in rust is (dus op bed). Het gevolg is een drang om te gaan bewegen.

Het is een onschuldige aandoening, maar de symptomen kunnen wel de slaap verstoren, waardoor overdag weer de gevolgen waarneembaar zijn in de vorm van vermoeidheid en slaperigheid.

De oorzaak van restless legs is onbekend. Een aantal medicijnen kan deze klachten verergeren. Soms is bloedarmoede een oorzaak. Koffie, thee, alcohol en tabak kunnen het verschijnsel van rusteloze benen ook bevorderen. Enkele algemene adviezen:

- De huisarts kan onderzoeken of u bloedarmoede heeft of medicijnen slikt die het verschijnsel bevorderen.

- Verder kunt u regelmatig wandelen. Neem ’s avonds een warm of koud bad, vermijd lang rechtop staan.

- Probeer emoties te bespreken; piekeren en onrust verergeren de kriebelbenen.

- Drink ’s avonds matig of geen koffie, thee en alcohol. Ten slotte kan uw huisarts bepaalde medicijnen geven.

J. A. Spaan, huisarts