Massaclaim in Canada tegen farmaceuten

beeld iStock

In de Canadese provincie British Columbia is woensdag een massarechtszaak van start gegaan tegen meer dan veertig farmaceutische bedrijven vanwege het promoten van de zware pijnstiller oxycodon (Oxycontin) en het minimaliseren van de verslavende bijwerking.

Dat meldden de krant Vancouver Sun en andere Canadese media woensdag. De groepsvordering gaat uit van de deelstaatregering van British Columbia. Bijzonder is dat niet alleen de producenten, maar ook groothandelaren en apothekers worden aangeklaagd.

De deelstaatregering beschuldigt de farmaceutische bedrijven van dure en bedrieglijke marketingcampagnes richting artsen en patiënten, waarbij de risico’s van verslaving aan oxycodon zijn geminimaliseerd. De vordering heeft tot doel miljoenen dollars aan belastinggeld terug te krijgen die zijn besteed aan de bestrijding van grootschalige verslavingsproblemen.

Probleem is dat verslaafde patiënten die de pijnstiller niet meer krijgen, in moeilijkheden kunnen komen. Ze nemen geregeld hun toevlucht tot andere drugs, met soms fatale gevolgen.

Oxycodon is een pijnstiller met een twee keer zo sterke werking als morfine. Werd het vroeger vooral voorgeschreven aan patiënten die terminaal waren, tegenwoordig wordt het steeds vaker verstrekt aan patiënten met lichtere pijnklachten. Dit probleem speelt ook in Nederland, aldus het blad Medisch Contact onlangs.