Gevaarlijke stoffen in veel lippenbalsems voor kinderen

beeld iStock

De Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop waarschuwt voor onveilige lippenbalsems voor kinderen. Uit onderzoek blijkt dat in veel balsems stoffen zitten die mogelijk kankerverwekkend zijn. Omdat de meeste producten ook in Nederland verkrijgbaar zijn, heeft de Nederlandse Consumentenbond minister Bruins van VWS gevraagd om nader onderzoek.

Test Aankoop onderzocht lippenbalsems die te koop zijn bij onder andere Kruidvat, Hema, H&M, Claire’s en verschillende drogisterijen en supermarkten. De producten zijn duidelijk gericht op kinderen, met smaken als aardbei, cola en fanta en met verpakkingen met Disneyprinsessen, Hello Kitty en Minions. Van de 21 geteste lippenbalsems bevatten er 15 mogelijk kankerverwekkende stoffen. Het gaat om de koolwaterstoffen MOSH en/of MOAH, die kunnen voorkomen in minerale olie. Test Aankoop raadt gebruik van deze lippenbalsems af.

Bij lippenbalsem is de kans groot dat gebruikers het product binnenkrijgen. Bij lippenbalsems met zoete smaken is dit risico nog groter.

De bestanddelen MOSH en MOAH staan niet expliciet op de verpakking vermeld. Maar als er cera microcristallina, (hydrogenated) microcrystalline wax, ceresin, ozokerite, paraffine (liquidum) of petrolatum op de ingrediëntenlijst staat, bevat het product ingrediënten op basis van minerale olie en kan het MOSH en/of MOAH bevatten.

Test Aankoop onderzocht in 2017 lippenbalsems voor volwassenen en die bleken ook deze stoffen te bevatten.

De Nederlandse Consumentenbond wees toen ook op lippenbalsems die consumenten zonder risico kunnen gebruiken. Uit de test bleek dat de onderzochte producten van dr. Hauschka, Lavera, Lidl, Hema, Rituals en Weleda veilig waren. Deze balsems bevatten alleen plantaardige oliën en vetten, zoals sheaboter en bijenwas.

Wie niet de ingrediëntenlijst wil doorpluizen, kan ook letten op het BDIH-logo voor natuurlijke cosmetica. Balsems met dit logo zijn vrijwel altijd vrij van de gevaarlijke minerale oliën.

De Consumentenbond vindt de uitkomsten van het nieuwe onderzoek alarmerend en heeft minister Bruins van VWS gevraagd om te onderzoeken in welke producten die in Nederland worden verkocht de schadelijke stoffen zitten. Vooral omdat het hier gaat om producten die door hun smaak en verpakking extra aantrekkelijk zijn voor kinderen.

Daarnaast dringt de Consumentenbond er bij Bruins op aan om te kijken naar (het ontbreken van) informatie over schadelijke stoffen op de verpakking en in de ingrediëntenlijst. Deze informatie moet duidelijker. Ook heeft de Consumentenbond de minister gevraagd om zich in te zetten voor aanscherping van de Europese regelgeving voor deze producten.

iStock-185972514_webLippenbalsem in opspraak