Geneesmiddelenbulletin publiceert lijst van beter te mijden pillen

beeld iStock

Het Geneesmiddelenbulletin (GB) heeft een lijst gepubliceerd van –nog relatief vaak voorgeschreven– medicijnen die artsen en patiënten maar beter kunnen vermijden. Deze pillen zijn weliswaar toegelaten op de markt, maar hebben vaak een onbewezen werkzaamheid, ernstige of veelvoorkomende bijwerkingen en zijn uiteindelijk meer schadelijk dan nuttig.

Het doel van deze lijst is huisartsen, specialisten en apothekers te informeren over en te waarschuwen voor deze geneesmiddelen en te voorkomen dat patiënten ze krijgen voorgeschreven, zo meldt de redactie van GB. Het artikel is het eerste in een reeks. Het plan is om in het vervolg steeds een groep medicijnen uit één categorie te belichten. De eerste bijdrage is gewijd aan middelen voor hart- en vaatziekten.

Achtereenvolgens passeren de volgende medicijnen de revue: aliskiren (merknaam: Rasilez), bezafibraat (Bezalip), ciprofibraat (Modalim), fenofibraat (Pravastatine), ivabradine (Procoralan), nicorandil (Ikorel) en olmesartan (onder meer in Olmetec, Sevikar).

Het zijn weliswaar toegelaten geneesmiddelen, aldus de redactie van het GB, maar in Europa hoeven fabrikanten voor de registratie van een nieuw geneesmiddel niet aan te tonen dat het beter werkt of veiliger is dan de al op de markt toegelaten geneesmiddelen met eenzelfde toepassing.

In de lijst met „te mijden” medicijnen staan:

-middelen met werkzame bestanddelen met ongewenste bijwerkingen die in geen verhouding staan tot de voordelen die ze bieden in een bepaalde situatie;

- oudere middelen die zijn vervangen door nieuwe medicijnen met een betere balans tussen werkzaamheid en bijwerkingen;

- recente middelen met een minder gunstige balans tussen werkzaamheid en bijwerkingen dan medicijnen die al langer op de markt zijn;

- middelen zonder bewezen werkzaamheid (afgezien van het placebo-effect), maar met een risico op ernstige bijwerkingen.