Koningin Elizabeth leent oefenmateriaal van Da Vinci uit aan Nederlands museum

Het Teylers Museum in Haarlem wijdt vanaf 5 oktober een expositie aan Da Vinci. beeld ANP

Drie studies die Leonardo da Vinci voor zijn muurschildering ”Het laatste avondmaal” deed, komen naar Haarlem. Ze worden door koningin Elizabeth II uitgeleend aan het Teylers Museum.

Het gaat om schetsen en oefeningen voor de figuren van Simon Zelotes, Philippus en Judas op de wereldberoemde muurschildering in een klooster in Milaan. Ze maken deel uit van een groep tekeningen van Da Vinci die het Nederlandse museum uit The Royal Collection, de verzameling van de Britse koningin Elizabeth, mag lenen.

Petrusfiguur

Teylers wijdt vanaf 5 oktober drie maanden lang een expositie aan Da Vinci (1452-1519). Ook twee tekeningen die mogelijk studies waren voor de Petrusfiguur op ”Het laatste avondmaal”, afkomstig uit twee andere verzamelingen, komen daarvoor naar Haarlem. Er zullen in totaal 32 tekeningen uit tien verschillende landen te zien zijn.

Omdat het volgend jaar vijf eeuwen geleden is dat Da Vinci stierf, organiseren musea verspreid over de hele wereld exposities en herdenkingen. Teylers begon vijf jaar geleden al met de voorbereidingen, om de kansen op bruiklenen te verhogen.

Het museum moet alles lenen, maar heeft daar goede papieren voor: het maakte eerder al goedbezochte exposities met werk van Michelangelo in 2005 en Rafaël in 2012. Van deze twee kunstenaars heeft Teylers wel werk in eigen bezit, meegekomen met een grote aankoop van een Italiaanse familie in 1790. Daar leken destijds ook Da Vinci’s bij te zitten, maar dat bleken uiteindelijk werken van navolgers.

Da Vinci tekende veel mensen met uitgesproken, eigenlijk mislukte of erg lelijk geworden gezichten en dat werd volop geïmiteerd, waardoor er ook nogal wat vergelijkbaar werk van anderen is overgebleven.

Anatomische tekeningen

Da Vinci hield boeken met anatomische tekeningen bij om zijn portretten veel uitdrukking en leven te geven. Replica’s daarvan, recent gemaakt in Italië, zijn eveneens te zien in Teylers, dat ook zijn wetenschappelijke kant wil belichten. Blikvangers worden reproducties op ware grootte van ”Het laatste avondmaal” in Milaan en een kopie daarvan die sinds 1545 in het Belgische Tongerlo hangt. De tentoonstelling in Teylers zal ook tientallen werken van leerlingen en navolgers van Da Vinci omvatten.