”Aanbidding der koningen” naar huis

beeld The Metropolitan Museum of Art

Het Metropolitan Museum of Art in New York leent Jeroen Bosch’ schilderij ”Aanbidding der koningen” uit aan het het Noordbrabants Museum in Den Bosch, de vroegere woonplaats van Jheronimus Bosch (1450-1516).

Dat maakte het museum donderdag bekend. Het kunstwerk zal vanaf 1 december deel uitmaken van de expositie ”Uit de stal van Bosch”.

„Na het succes van de Bosch-expositie in 2016 hebben we ons voorgenomen om het onderzoek naar Bosch voort te zetten en met regelmaat werk van de schilder terug te brengen naar zijn geboortestad. Er valt nog zo veel te onderzoeken en te ontdekken over Bosch en zijn atelier”, aldus museumdirecteur Charles de Mooij.

De ”Aanbidding der koningen” toont de drie wijzen uit het oosten die Christus na Zijn geboorte vereren. „Ondanks het feit dat dit vroege werk van Jheronimus Bosch vrij klassiek is, bevat het een aantal typisch bosschiaanse elementen, zoals het gezicht van Christus, de kleine figuren op de achtergrond en een uil, de vogel die steeds opduikt in zijn schilderijen.”

Het schilderij gaat deel uitmaken van een tentoonstelling met Driekoningen als thema.