Stempel een kerstkaart

Creatief
beeld Jaco Hoeve Fotografie
5

Wij Nederlanders sturen elkaar jaar op jaar steeds minder kaarten en brieven. Dat neemt niet weg dat de postmarkt in december altijd piekt: in 2015 klepperden brievenbussen niet minder dan 115 miljoen keer voor de kerst- en nieuwjaarskaartjes.

Er zijn natuurlijk genoeg van die wenskaarten te koop, van de goedkope variant bij Kruidvat of Action tot de luxe kaart bij de boekhandel. Ook goede doelen zoals Unicef en Amnesty International brengen vaak een aantal kerstkaarten op de markt.

Hoewel ik de laatste jaren minder kaarten verstuur, gaan er toch altijd wel een paar de deur uit. Meestal stuur ik geen kerstkaart, maar is het een nieuwjaarskaart. Dat gaat natuurlijk tegen een oude traditie in, want de eerste kerstkaarten werden, voor zover we weten, eind 19e eeuw verstuurd. Maar omdat ik ook geen kaart met Pasen en Pinksteren stuur, wens ik mijn dierbaren alleen een goed nieuw jaar, en daar zit meteen de Kerst van volgend jaar bij in, inclusief al die andere feestdagen.

Dit jaar wordt het een stevig velletje papier met zelfgemaakte stempel. Dat gaat supersimpel met een goedkope platte gum. Het maakt niet uit of de gum blanco is; ook als er tekst of een plaatje op staat, is hij geschikt. Gebruik bij het stempelen een stempelkussen van goede kwaliteit. Niets frustrerender dan dat je stempel goed lukt, maar de afdruk niet helder op papier komt. Als je vaker stempelt, is een stempelkussen dat je kunt navullen met los verkrijgbare inkt een aanrader, bijvoorbeeld van StazOn.

Benodigdheden

- platte gum, niet groter dan het stempelkussen

- setje gutsen

- stempelkussen

- blanco kaarten

- potlood, papier, schaar en lijm

Eventueel

- washitape

- naaimachine

- garen

Aan de slag

- Schets een tekst of afbeelding met grijs potlood op papier. Houd rekening met de maximale afmeting, dat is de grootte van de gum en het stempelkussen. Maak bij een lange tekst bijvoorbeeld van elk woord een losse stempel.

- De tekening moet in spiegelbeeld op de stempel komen. Als je tevreden bent over de tekening, leg die dan op de gum, met de afbeelding naar beneden. Zorg dat het papier op z’n plek blijft liggen en kras er dan met potlood overheen tot het hele papier grijs is. De schets staat nu op de gum.

- De afbeelding moet blijven staan, alles daarom heen moet voorzichtig weggegutst worden. Bepaal welke guts het geschiktst is. Het allerkleinstje v-gutsje is bijvoorbeeld makkelijk om secuur om de lijntjes heen te werken. Met de grote u-guts is het fijn werken als er een groot vlak gegutst moet worden.

- Guts alles om de afbeelding heen weg. Een guts is scherp, houd daarom de hand waarmee niet gewerkt wordt op een strategische plek. Let op dat de guts nooit in de hand kan schieten, om die reden kun je kinderen beter niet zonder gutsplankje laten werken. Als je iets eenmaal hebt weggegutst ben je het voorgoed kwijt; doe het dus rustig en secuur.

- Druk de stempel op het stempelkussen en probeer uit op een kladpapier. Nu kun je zien of het resultaat naar wens is. Nog te veel stempelresten rond de afbeelding? Guts die dan nog weg.

- Maak de kaart klaar om te stempelen. Plak of naai er bijvoorbeeld eerst een gekleurd stuk papier op of versier met washitape.

- Stempel de afbeelding of tekst op de kaart.

- Heb je de smaak te pakken? Maak dan nog een bijpassende kleine stempel voor de envelop.

Gutsen

De linoset van Abig wordt op veel middelbare scholen gebruikt, maar is ook een zeer geschikt en compact setje voor thuis. Met een houder en vijf verschillende gutsen ben je redelijk compleet uitgerust om zelf stempels of linosnedes te maken. Te koop bij de meeste hobbywinkels en online.

Linoset Abig. beeld Proart.nl

Eenzaam

De tijd van Kerst en nieuwjaar is voor sommigen helaas ook een periode van eenzaamheid. Stuur daarom ook eens een kaart naar iemand die het goed kan gebruiken, in je eigen omgeving, of naar een totaal onbekende. Zo kun je bijvoorbeeld kaarten sturen aan cliënten van De Hoop via gevenomdeander.nl of aan ouderen via het Nationaal Ouderen Fonds.

Decemberzegel

Tot 6 januari 2018 mogen er decemberzegels geplakt worden op poststukken die verstuurd worden via PostNL. De zegels zijn 5 cent goedkoper dan de reguliere frankeerzegel van 78 cent. Oude kerstzegels met een waarde van 73 cent mogen ook geplakt worden. Postbedrijf Sandd komt dit jaar voor het eerst met een concurrerende decemberzegel, die 50 cent kost.

Decemberzegel 2017. beeld PostNL