Stellendamse garnalen op een bordje in Bruinisse

”Niej maauwe, mar pelle!” is het motto als dinsdag bewoners van zorgcentrum De Vliedberg garnalen gaan pellen.  beeld Stichting VVG-O
4

Iedere eilandbewoner en toerist een vis op het bord die in Stellendam is binnengebracht: dat is wat de stichting Verbreding Visserij Goeree-Overflakkee (VVG-O) tijdens de Week van de Goereese vis wil bereiken. „Niet één of ander tilapiaatje van ver weg, maar een heerlijk tongetje uit de Noordzee.”

In de buitenhaven van Stellendam lijkt het doel van de stichting een dag voor de start van de Week van de Goereese vis –vandaag– al aardig te lukken. Aan de tafeltjes van de drie eetgelegenheden op de haven werd gistermiddag alleen maar Noordezeevis gegeten. Vooral kibbeling en lekkerbekjes. Er was geen kweekvis te bekennen.

Ook in de keuken van hotel-restaurant De Akershoek in Ouddorp is dat het geval. In de koekenpan liggen twee tongetjes te sissen. Horecaondernemer en eigenaar van de zaak Kees van der Bok knikt goedkeurend. „Ze zijn bijna klaar.”

Van der Bok is bestuurslid van de dit jaar opgerichte stichting VVG-O. „De Week van de Goereese vis organiseren we nu voor de vierde keer, maar ieder jaar groeit het verder. Vandaar dat we het onder een stichting hebben ondergebracht.”

Vanaf vandaag bieden 24 restaurants op het hele eiland Goeree-Overflakkee een menu aan met vis die in Stellendam is binnengebracht. De prijs is overal gelijk: 27,50 euro. Van der Bok leest uit de speciaal uitgebrachte krant enkele menuutjes voor: „Kijk, hier in Goedereede beginnen ze met inktvisringen. Veel mensen weten dat niet, maar onze vissers vangen ook inktvis.”

Op de pagina met deelnemende restaurants staat ook een eetgelegenheid in Bruinisse. „Ja, waarom niet? Het is maar één dammetje verderop. Wat mij betreft haken ook restaurants in bijvoorbeeld Hellevoetsluis of Brielle aan. Als ze maar Goereese vis op het menu hebben staan. Die willen wij promoten.”

Het restaurant in Bruinisse heeft Stellendamse garnalen in het voorgerecht. De Week van de Goereese vis geeft ook de start van het garnalenseizoen aan. „De Stellendamse garnaal smaakt heel anders dan die uit de Waddenzee. Dat heeft met de ondergrond te maken. Voor de kust van Goeree bestaat die uit zand, terwijl in de Waddenzee veel meer slib ligt.”

De Week van de Goereese vis is altijd in de eerste week van september omdat dan de vis op zijn lekkerst is, volgens Van der Bok. Er is geen kuit (eitjes) meer te bekennen en de vis is in de herfst op zijn vetst. „Natuurlijk speelt ook mee dat we graag het toeristenseizoen willen verlengen.”

En dat werkt: sommige zomergasten komen tijdens deze week speciaal terug om vis te eten. Van der Bok: „De vraag is zo groot dat in mijn twee restaurants het menu de hele maand september op de kaart blijft staan.”

De stichting VVG-O organiseert de komende dagen ook andere activiteiten. Zo kunnen bewoners van zorgcentrum De Vliedberg dinsdag garnalen pellen. „Vroeger moest ieder kind dat doen na schooltijd. Toen vonden ze het niet zo leuk, nu vinden ze het geweldig.”

Ook geeft de stichting gastlessen op de diverse scholen op Goeree-Overflakkee. „Sommige kinderen denken dat de kibbeling gevangen wordt zoals het op hun bordje ligt. Door onze gastlessen snappen ze hoeveel werk eraan voorafgaat voordat de kibbeling panklaar is.”