Recept: Joods vlechtbrood (”zoete challa”)

Consument

Het is een van de bekendste producten uit de Joodse keuken: het witte vlechtbrood dat elke sabbat wordt gegeten. Wat dat betreft dekt dit recept niet de lading van het kookboek dat de Amsterdamse Esther Erwteman maakte (zie ook pagina 36-39). In dat boek met de titel ”NOSH” –wat iets als ”lekker eten, knabbelen, snoepen” betekent– laat ze juist zien hoeveel variatie er is. Ze deelt recepten voor de sabbattafel (hoewel wat daarop thuishoort volgens haar voor iedereen verschillend is). Invloeden van over de hele wereld zijn terug te vinden in het boek. Van Amerikaanse ”roggelach” (een soort croissant met een vulling van chocola en kaneel) en Syrische feestrijst tot de ”Jeruzalem-borekas” (hartige bladerdeeghapjes) die Erwteman vaak at tijdens haar driejarig verblijf in die stad. Typische smaken uit het Midden-Oosten komen ook regelmatig terug: van labneh en kikkererwten tot harissa en baba ganoush.

We vragen u enkel voor persoonlijk gebruik onze content te kopiëren. Het delen van deze content met anderen is niet toegestaan © Reformatorisch Dagblad 2023.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl.