Pinterest geeft wooninspiratie

Digitale media
beeld RD
5

Een interieuradvies krijgen bij een woonwinkel, kan tegenwoordig niet meer zonder het maken van een moodboard. Knip eerst maar eens alles uit wat je aanspreekt en plak het op een kartonnen vel. Het sociale netwerk Pinterest doet denken aan zo’n moodboard.

Op Pinterest verzamelen gebruikers afbeeldingen die ze aanspreken. Wie rondkijkt op dit sociale netwerk, ziet dat dit meestal op het gebied van woninginrichting, koken, kleding en knutselen is. Plaatjes bewaar je op een van je borden, ook wel moodboards genoemd. Op die manier wordt inspiratie verzamelt. „We zijn een ideeëncatalogus voor iedereen”, aldus Pinterest.

Plaatjes voor jezelf

Pinterest is een vreemde eend in de bijt van de sociale media. Hier verzamelt men plaatjes voor zichzelf. Bij bijvoorbeeld Instagram en Facebook gaat het juist om het tonen van informatie aan anderen. Op Pinterest ga je op zoek naar inspiratie. Wat staat er leuk op dat retro kastje? Als de zelfgemaakte vaas af is, zet je het resultaat op Facebook om aan vrienden te laten zien.

In vier jaar tijd heeft Pinterest een plek veroverd tussen de meest gebruikte sociale netwerken. In Nederland zijn er 2 miljoen mensen met een account, al gebruikt maar een zesde het dagelijks. Daarmee zit Pinterest het veel bekendere Instagram op de hielen. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal gebruikers met ruim een kwart gestegen. Opvallend is dat zeker 70 procent van de gebruikers vrouw is.

Pinnen

Het woord pinnen heeft er sinds de komst van Pinterest een nieuwe betekenis bijgekregen. Plaatjes heten pins, het opslaan van een plaatje op je eigen bord heet pinnen. Nog meer terminologie: een repin is een plaatje van een ander opslaan op je eigen profiel.

Wie veel van het medium gebruikmaakt, zal al snel behoefte hebben aan meerdere borden. Met een onderverdeling in bijvoorbeeld traprenovatie, vloerkleden en schemerlampen wordt het terugvinden van plaatjes een stuk makkelijker.

De prominente zoekbalk is de start van een overvloed aan plaatjes. Wie zoekt op ”trap” krijgt meteen de suggestie om dit woord te combineren met termen als ”renoveren”, ”bekleding”, ”schilderen”, ”loper” of ”verlichting”. Zelfs na het combineren van verschillende zoekwoorden is het aantal resultaten bijna eindeloos. Het is ongelooflijk hoeveel mensen plaatjes van trappen delen.

Druk op de knop

Wie een afbeelding plaatst op het eigen profiel, zet eigenlijk een kopie van het plaatje neer. Het plaatje zelf is een link naar de site waar de afbeelding oorspronkelijk vandaan komt.

Niet alleen afbeeldingen die op Pinterest zelf staan zijn op te slaan. Alle afbeeldingen op internet zijn eenvoudig toe te voegen. Daarvoor ontwikkelde Pinterest knoppen voor elke browser. Met een druk op deze knop kan het plaatje in een seconde geplaatst worden.

Zoals bij andere sociale netwerken gebruikelijk, is het ook op Pinterest mogelijk om anderen te volgen. Van deze vrienden blijf je automatisch op de hoogte. Door het volgen van mensen met dezelfde smaak, gaat er een wereld aan inspiratie open.

Wie liever niet heeft dat anderen meekijken in de eigen verzameling, kan het eigen profiel afschermen voor pottenkijkers. Ook is het mogelijk om een van de moodboards privé te houden, terwijl de rest wel zichtbaar is voor iedereen. Handig voor de gebruiker die inspiratie opdoet voor een trouwjurk.

Van mooie spreuken tot recepten en van vakantieadressen tot tuininrichting. Wie ervan houdt om ideeën te verzamelen, is bij Pinterest aan het juiste adres.

----

„Zoeken wordt visueler” 
Mart-Jaap van Leeuwen (32) en zijn vrouw Margriet uit ’t Harde maken beiden gebruik van Pinterest. Margriet voornamelijk om ideeën of inspiratie op te doen voor handwerken of knutselen. Mart-Jaap gebruikt het medium voor meerdere doeleinden. „Bijvoorbeeld om bij te blijven op mijn vakgebied. Op het terrein van communicatie en marketing zijn veel infographics en Amerikaanse marketingideeën te vinden.

Ook gebruik ik het voor mijn hobby’s. Zo heb ik afgelopen zomerseizoen een ouderwetse tandem opgeknapt. Inspiratie voor kleurstelling haalde ik van Pinterest.”

De kracht van Pinterest is volgens Mart-Jaap dat er veel sprekende beelden te vinden zijn. „Het zoeken op internet wordt steeds visueler. Zoeken naar voorbeelden wordt niet meer tekstgericht gedaan, waarbij echt gelezen moet worden, maar veel meer met het scannen van beelden.”