Nagenieten met vakantiedagboek

Creatief
Vakantiedagboeken. beeld Jaco Hoeve
4

Al vanaf dat ik een jaar of 12 was, houd ik elke vakantie een dagboek bij. In het dagelijks leven gun ik me daar helemaal geen tijd voor, maar als ik op reis ga, vind ik dat ik het moet doen. Móét doen: het gaat niet altijd van harte. Maar bij thuiskomst ben ik altijd blij dat ik volgehouden heb.

Vooral bij een stedentrip, waar ik van museum naar paleis en monument sjouw, is het ’s avonds hard werken om al m’n belevenissen te verslaan. Een kampeervakantie verloopt vaak iets rustiger, waardoor je ’s avonds bij je campinglamp heerlijk kunt knippen, plakken en schrijven. En dat is ook best handig, om er elke dag een vast moment voor in te ruimen. Voor je het weet loop je drie dagen achter, en dan is er weinig lol meer aan.

Als je met een gezelschap onderweg bent, kun je ook je vrienden of gezinsleden aan het werk zetten. Vraag hen eens een dag te beschrijven. En maak dan vooral gebruik van de talenten van je medereizigers. Kan er een goed tekenen: laat hem een dag in beeld verslaan. Schrijft iemand makkelijk een kamplied, laat het hem opschrijven in jouw dagboek.

En na een halfjaar is het heerlijk om bij de open haard te lezen hoe je zwetend door de bergen naar de top klimt, of hoe je op het terras met magnifiek uitzicht geniet van je Italiaanse maaltijd. En het hachelijke avontuur waarbij je als gezin verdwaalde en ’s avonds laat met knorrende magen op je vakantiestekje terugkwam, wordt na tien jaar ineens leuk om te lezen.

Benodigdheden

• schrift

• pen, potloden, stiften

• schaar

• lijm

• washi-tape

• stickers

• stempels

Aan de slag

• Koop een mooi schriftje om je vakantiebelevenissen in te schrijven. Dat kan thuis, maar ook op de plaats van bestemming. Zo kocht ik in Barcelona een schriftje met een toepasselijke tekening van de stad op de omslag. Bedenk of je liever alleen schrijft; dan zijn lijntjes prettig, of dat je ook wilt tekenen; dan is een blanco notitieblokje fijner.

• Ga op een van je eerste dagen naar het plaatselijk toerisme-informatiepunt en verzamel gratis folders over de omgeving. Die zijn uitstekend geschikt om plaatjes uit te knippen. Of koop een aantal ansichtkaarten, vaak verkopen ze ook kaarten met meerdere kleine fotootjes erop.

• Maak kleine opdrachtjes voor jezelf om het dagboek afwisselend te houden. Denk aan: „Teken het uitzicht vanuit het slaapkamerraam.” Ook als je zelf vindt dat je niet zo goed kunt tekenen, is dat leuk. Zodra je thuis je tekening ziet, zie je het uitzicht weer voor je.

• Een aantal vragen opstellen, kan ook sturing geven aan je verhaal. Wat voor cijfer geef je deze dag? Wat heb je vandaag voor het eerst van je leven gedaan? Wat vond je eng, leuk, vies of lekker vandaag?

• Als er kinderen meereizen, vinden ze het vast leuk om te helpen. Ze kunnen bijvoorbeeld het kasteel tekenen dat je die dag bezocht hebt. Of schrijf een aantal vragen voor hen op en laat ze de pagina’s versieren met stickers, stempels en vrolijke tape.

• Tastbare herinneringen doen het in een vakantiedagboek ook goed. Pluk een bloemetje om te drogen, neem een servetje met het logo van het restaurant mee of plak de verpakking van je favoriete vakantiekoekje in.

Notitieboek

Website meerleuks.nl, vol creatieve hebbedingen. beeld Meerleuks.nl

Meerleuks.nl is een website waarop creatieve vrouwen eindeloos kunnen rondneuzen. Handlettering, kaarten, briefpapier, stempels, stickers – het houdt niet op. Op zoek naar een vakantieschrift? Zoek dan op notebook.

Hangmat

Eco hangmat van het merk More Than Hip. beeld Morethanhip.nl

Morethanhip.nl verkoopt klimaatneutraal geproduceerde hangmatten. Deze hangmat heeft een afmeting van 260 x 210 cm en kan 180 kilo dragen. Gemaakt parachutezijde, waardoor de mat maar 650 gram weegt en dus makkelijk mee op reis kan, maar ook handig voor tuin, terras of balkon. Exclusief ophangsysteem kost de mat € 39,95.

Sestra Zomer!

Sestra Zomer! 2017, zomermagazine van uitgeverij Sestra. beeld Sestra

Elke zomer zijn het er meer: speciale zomeredities van bestaande magazines en doeboeken. Sestra Zomer! is een uitgave van uitgeverij Sestra. Met interviews met een christelijk tintje, recepten en creatieve opdrachten. ”Sestra Zomer!”, uitg. Sestra, 2017, ISBN 978 94 918 4476 8, 128 blz.; € 8,95.