Naai een toilettas

Creatief
beeld Jaco Hoeve Fotografie
3

Of je de toilettas nu meeneemt op vakantie, hem gebruikt als opbergetui voor luiers en doekjes of als pennenetui; het kan eigenlijk allemaal. Je hebt er alleen wat stevige stof voor nodig en een bijpassende rits. De maat is eenvoudig naar wens aan te passen. En als je nu aan de slag gaat, is hij klaar voor een logeerpartijtje in de zomervakantie.

Wanneer je dit etui als toilettas gaat gebruiken kun je er ook voor kiezen om tafelzeil te gebruiken als stof. Dan haal je gemakkelijk een doekje door de tas om ’m weer schoon te maken. Ik gebruikte stevig canvas met print van IKEA. De Zweedse meubelgigant heeft regelmatig nieuwe stoffen in de collectie, waarbij ook exemplaren zitten die leuk zijn voor jongens. Handig als je eens een etui voor zoonlief, je broer of neefje wilt maken.

Voor de ervaren naaister is onderstaande beschrijving waarschijnlijk vrij eenvoudig, daarom staan aan er het einde van de beschrijving een paar tips voor iets extra’s.

Benodigdheden

* 4 lappen stevige stof van 32 cm x 28 cm

* rits van 30 cm

* stofschaar

* naaimachine

* bijpassend garen

* ritsvoetje

* eventueel band of lint om te versieren

Aan de slag

* Knip de stof op maat. Je kunt vier keer dezelfde stof nemen of kiezen voor twee verschillende prints. Dan worden de voor- en de achterkant verschillend. Werk de vier lappen stof af met een zigzagsteek.

* Leg een lap stof met de goede kant naar boven. Aan de bovenkant leg je de goede kant van de rits tegen de goede kant van de stof. Leg de volgende lap stof, die je gebruikt als binnenvoering, met de goede kant naar beneden op de stof. De rits ligt nu tussen de twee lappen stof. Speld de drie lagen aan elkaar vast.

* Naai de rits tussen de stof. Gebruik hiervoor het ritsvoetje.

* Sla de lappen om zodat de verkeerde kanten tegen elkaar liggen. Leg de derde lap onder beide lappen stof, met de goede kant boven; leg de vierde lap stof met de goede kant naar beneden. Speld de rits opnieuw vast, tussen de twee lagen stof, en naai vast met behulp van het ritsvoetje.

* Stik de stof langs de rits nog een keer door, dat voorkomt dat bij gebruik de stof tussen de rits komt.

* Doe de rits open en sla de lappen stof allemaal naar een kant waarbij de rits binnenstebuiten is gekeerd. Naai de toilettas aan drie kanten dicht, stik hierbij de vier lappen stof op elkaar.

* Naai op zo’n 5 centimeter vanaf de hoeken van de bodem een extra naadje. Daarna kun je de driehoekjes afknippen; hierdoor kan de toilettas zelfstandig staan.

* Keer de toilettas en sluit de rits.

Genoeg naaiervaring? Dan zijn deze extra’s nog leuk:

* Voor een professioneler resultaat kun je de beide kanten van het etui afwerken met een Engelse naad. Dat staat aan de binnenkant wel zo professioneel.

* Maak binnenvakjes en werk daarbij de bovenkant van het zakje af met een biaisband.

* Naai een sierbandje aan de buitenkant van de toilettas of werk het etui af met een merkje in de zijnaad.

beed RD

Naslagwerk

Het ”Handboek naaitechnieken” van Alison Smith (2009; ISBN 9789023012610; 29,95 euro) is een flink boekwerk van 400 bladzijden. Met duidelijke foto’s worden diverse technieken stap voor stap uitgelegd. Van zoom tot smokwerk en van paspelband tot mouwsplit, een ideaal naslagwerk dus.

beeld AFP

Stoffenspektakel

Het Stoffenspektakel is sinds 2005 een jaarlijks terugkerend evenement. Op de stoffenbeurs voor consumenten worden allerlei soorten stof verkocht. Ook kun je er terecht voor patronen en fournituren. Kijk voor de beurzenkalender op stoffenspektakel.nl.

beeld Jaco Hoeve Fotografie

Kinderstof

Op jipps.nl vind je een grote verzameling kinderstoffen van diverse ontwerpers uit Amerika, Zweden en Engeland. De collectie leuke en hippe stofjes wisselt met regelmaat, de meeste stoffen zijn maar eenmalig te bestellen.