Met 40 km/uur over de Zeeuwse klei

Uit in NL 2018
beeld RD, Anton Dommerholt

Muziekdocent Frans Nieuwenhuyzen (37) van het Calvijn College snelt ongeveer dagelijks met pakweg 40 km/uur over de Zeeuwse klei. Op zijn speedbike. Van Middelburg naar Goes, en weer terug. „Ik probeer leerlingen te ontwijken.”

Speedbikes –prijskaartje van 2500 tot 9000 euro– zijn razend populair. Nieuwenhuyzen heeft een Gazelle Cityzen aangeschaft voor 2500 euro. Samen met de baas. Via een fietsregeling betaalt het Calvijn College een leuk stukje mee.

Een speedbike rijdt ongeveer twee keer zo snel als een gewone fiets. „Machtig hard, maar het went snel.” Echt gevaarlijk is het niet, vindt de docent. „Een zwalkende stoet fietsende leerlingen is gevaarlijker.” ’s Ochtends vertrekt hij bijtijds om leerlingen vanuit Walcheren voor te zijn.

In Zeeland waait vaak een stevige westenwind. „Collega’s of wildvreemden rijden graag achter me aan. Ik ben een uitstekende windvanger.” De Zeeuw houdt zorgvuldig rekening met medeweggebruikers. „Ik bel tijdig.” Hij rijdt „zelden” op volle snelheid voorbij. „Niet verstandig.” Eén keer is hij hard onderuitgegaan. Door gladheid. „Niet grappig. Heftig.”

Speedbikes moeten gebruikmaken van het fietspad. Op één gevaarlijk stukje Goes, tussen twee rotondes, pakt Nieuwenhuyzen de rijbaan. Uit lijfsbehoud. „Ik moet kiezen tussen veilig aankomen en een klein beetje burgerlijk ongehoorzaam zijn”, zegt hij met een lach.

Fietsen is gezond. Ook op een speedbike. „De fiets doet 10 tot 15 km/uur cadeau. De rest moet ik echt zelf trappen.” Nieuwenhuyzen blijft er fit bij. „Een uitstekend medicijn. En een beetje afvallen is mooi meegenomen.”

serie Mijn vervoermiddel

Wie? Frans Nieuwenhuyzen

Wat? docent muziek Calvijn College

Woonplaats? Middelburg