Maak zelf speelgoed van karton

Creatief
Autogarage van karton. beeld Jaco Hoeve Fotografie
7

Speelgoed maken van materialen die je al in huis hebt, hoe doe je dat? Iets met stof ligt het meest voor de hand, nu ik net m’n kledingkast heb doorgewerkt en een flinke stapel ‘oude’ kleren apart heb gelegd. Maar met stof ga je naaien; dan wordt het eindproduct misschien weer zo vrouwelijk. Deze keer maak ik liever iets voor jongens.

Daarom wordt het een autogarage. En ja, vooruit, die stofjes komen straks nog van pas in de stoffenkraam van het winkelcentrum, onder de garage.

Denk je: leuk bedacht, maar waar haal ik zo veel karton vandaan? Ga dan even langs bij de plaatselijke fietsenmaker, die krijgt wekelijks nieuwe fietsen afgeleverd in grote kartonnen dozen. Of bij de witgoedhandelaar op het industrieterrein, ook die heeft dozen die groter zijn dan het gemiddelde formaat in de supermarkt.

Van karton kun je eindeloos veel dingen bouwen: van grote kastelen tot knikkerbanen, met wc-rolletjes. Liever iets meisjesachtiger? Maak dan een marktkraampje of kooktoestel.

2017-11-04-ppBEW14-gigipoes-2-FC-V_webBewust speelgoed kiezen

Dikke grote stukken karton verknippen met een schaar gaat lastig. Daarom moet het stanleymes toch maar uit de kast komen. Een ding waar ik een grote hekel aan heb. Zeker nu ik afgelopen jaar heb gezien hoe twee volwassen mannen zichzelf er lelijk mee verwondden. Allebei ervaren stanleymesgebruikers zou je kunnen zeggen, maar het ongeluk zat in een akelig klein hoekje. Mijn tip is daarom: gebruik dat gemene ding nooit in het bijzijn van kinderen en trek altijd werkhandschoenen aan. Dus ga je samen met zoon of dochter aan de knutsel? Snij dan de avond van tevoren alles op het goede formaat en zet het de volgende dag samen in elkaar. Beschilder, beplak en versier het geheel met dingen die je al in huis hebt.

Zijn de kids er na een paar weken op uitgekeken? Geen punt, de garage uit elkaar trekken is net zo leuk als ’m opbouwen. Bij het oud papier ermee en door naar het volgende project.

Benodigdheden

- karton, veel karton, liefst zonder vouw

- wc-rolletjes

- lijmpistool en lijmsticks

- restjes papier, stof, touw en plastic

- stanleymes

- snijmat

- schaar

- gewone lijm

- zwarte stift, bij voorkeur watervast

- stiften

Aan de slag

– Neem een niet al te grote doos als uitgangspunt. Het formaat dat je bij de supermarkt meepakt. Teken en snij aan de zijkanten de basis van het winkelcentrum. Denk aan deuren, ramen, kraampjes of trappetjes.

– Versier de ‘winkels’ verder. Maak bijvoorbeeld een stoffenkraam met restjes stof. Rol de lapjes om een stukje karton voor een realistisch beeld van een rol stof. Of snij schuifdeuren voor een supermarkt. Voor ramen kun je vershoudfolie of een ander doorzichtig stukje plastic gebruiken.

– Geef kozijnen en deuren een extra accent met een watervaste zwarte stift.

– Snij een grote plaat karton die ruim over het winkelcentrum past en een stuk blijft uitsteken. De plaat hoeft echt geen haarscherpe hoeken of randen te hebben. Het is karton, en dat mag gezien worden. Laat de liniaal lekker achterwege. Zorg dat het karton aan één kant een groter stuk uitsteekt over het winkelcentrum en snij daar de plaat een stuk in, waardoor een plank ontstaat die schuin naar de grond zakt en waarover auto’s naar boven en beneden kunnen rijden. Lijm de plaat op de basisdoos. Snijd reepjes karton en maak daar een opstaand randje van en teken parkeervakken.

– Creëer nog zo’n zelfde verdieping of kies voor een kleinere variant. Snijd opnieuw een plank waarover de auto’s naar boven en beneden kunnen rijden.

– Plak de tweede plaat op pilaren van wc-rollen en teken ook hier parkeerplaatsen.

– De garage is natuurlijk uit te breiden met allerlei extra’s. Probeer eens een ronde op- en afrit te maken, of geef ’m een helikopterplatform. Misschien heeft het winkelcentrum wel een brandweerkazerne nodig. Wees creatief en maak iets persoonlijks.

Dozenboek

Hoe bouw je een keuken, luchtballon of hondenhok van een grote kartonnen doos? In ”Het grote dozenboek” (Courtney Sanchez; 2017; ISBN 978 90 216 77224; 10,00 euro) worden diverse projecten stap voor stap uitgelegd. Geschikt voor thuis of in het basisonderwijs.

beeld Bol.com

Lijmpistool

Een lijmpistool is erg handig wanneer je grote stukken karton snel aan elkaar wilt lijmen. De ervaring leert dat in dit geval goedkoop duurkoop is. Bij goedkope apparaten loopt de lijm snel uit het pistool of wil het apparaat maar slecht warm worden. Kies bij de aanschaf voor een degelijk merk en lees een aantal reviews.

beeld Bol.com

Papierknutsels

Knutsel je graag met papier? Neem dan eens een kijkje op moodkids.nl/diy/papier. Daar vind je een lijst met diverse projecten, van cadeaulabel tot cactus en van papieren ketting tot origamihaasje.

beeld Moodkids.nl