Lekker keuvelen naast elkaar op een duofiets

Uit in NL 2018
beeld RD

Gezellig keuvelend rijden ze rond in Apeldoorn. Op een duofiets. „Een tandem naast elkaar.” Vrijwilliger Hans Groen (66) maakt vandaag een rondje met J. G. Kruitbosch (93). De bejaarde baas moet een beetje in beweging blijven. Handschoenen aan, sjaal om.

De Goede Zorg, een hulporganisatie die onder andere actief is in de verzorgingshuizen Avondzon, de Matenhof en de Veenkamp in Apeldoorn, zet al twee jaar drie Fun2Go-duofietsen in. De driewieltandems worden intensief gebruikt. Soms twee keer per dag. Eén persoon stuurt, beide personen moeten trappen.

Dik dertig vrijwilligers stappen regelmatig met ouderen op de fiets. Groen is –na zijn pensionering– twee jaar actief als vrijwilliger. „Ik wil graag iets terugdoen voor de mensheid”, motiveert hij zijn inzet. „Ik wandel en ik fiets. Met ouderen.”

Kruitbosch, geboren en getogen in Apeldoorn, geniet met volle teugen. „Ik zit heerlijk. Voor mij is zo’n fietstochtje ontspanning én inspanning. Heel belangrijk. Ik heb wel een fiets, maar gebruik ’m niet meer.” Na een rit van 1,5 uur heeft hij soms „een beetje” pijn in z’n benen. „Maar mag het ook? Dat heb ik er graag voor over.”

Bij mooi weer maakt hij elke week z’n fietsrondje. In 1,5 uur tijd legt hij pakweg 10 kilometer af. „Ik kom op plekken in Apeldoorn waar ik in mijn leven nog nooit geweest ben.” Onderweg kletsen de twee fietsers honderduit. „Over huizen, bomen, plantsoenen.”

De hoogbejaarde Apeldoorner, gediplomeerd meesterslager, blikt op zijn horloge. „We moeten de tijd in de gaten houden. Om 12.00 uur moeten we eten.”

serie Mijn vervoermiddel

Wie? Hans Groen en J. G. Kruitbosch

Wat? fietsen om ouderen in beweging te houden

Woonplaats? Apeldoorn